Lansare de carte – “Una din noi e de prisos", de Sidonia Dragusanu
“Una din noi e de prisos", al doilea roman al Sidoniei Dragusanu, va fi lansat luni, 18 noiembrie, de la ora 18.30, la Teatrul Elisabeta din Bucuresti.
Scriitoare si jurnalista (1908-1971), Sidonia Dragusanu a scris mai multe romane, piese de teatru si carti pentru copii, a avut emisiuni la radio si TV si a colaborat cu diverse ziare si reviste.
Romanul „Una din noi e de prisos" a fost publicat prima data in 1946 sub pseudonimul Catrinel, cu care Sidonia semna si rubrica saptamanala din „Femeia si caminul". Romanul a avut mare succes in epoca si a beneficiat de a doua editie, doar un an mai tarziu. Identitatea persoanei din spatele pseudonimului Catrinel a ramas, insa, necunoscuta publicului pana dupa moartea Sidoniei Dragusanu.
Cartea este un carusel sentimental ametitor, care ne poarta, pe durata a 12 ani, prin viata unei femei sensibile si curajoase, dar si prin cele mai zbuciumate perioade ale istoriei noastre dintre 1932 si 1944. Aurora porneste in aventura epistolara cu cea mai buna prietena a ei, Catrinel, de cand era o adolescenta naiva, cu ochi alunecosi si inima zburdalnica – un pericol pentru toate femeile mature care vor sa-si pastreze barbatii – si ajunge, la randul ei, o femeie atenta la fiecare fluturare concurenta de gene. Scrisorile sale marcheaza un sinuos si captivant parcurs sufletesc al fetei necoapte care creste si devine femeia parguita si jinduita de multi, dar daruita numai aceluia care stie s-o culeaga.
Volumul apare la Editura Cartile Tango, reasezand-o astfel pe Sidonia Dragusanu, dupa multi ani de uitare, printre colegele ei creatoare din epoca: Cella Serghi, Nina Cassian, Maria Banus, editura detinand in portofoliu si volume ale celor trei autoare amintite.
La lansare vor participa actritele Daniela Nane si Manuela Harabor, profesoara Mihaela Miroiu si jurnalista Alice Nastase Buciuta, care, impreuna, vor citi si comenta scrisorile Aurorei catre Catrinel si vor dezbate locul, rolul si viata femeii in societatea epocii interbelice si in literatura. Intrarea este libera.