Cum se inregistreaza in Romania divortul efectuat in strainatate
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot inregistra in Romania schimbarea starii civile, atunci cand aceasta a avut loc in strainatate. Recunoasterea in Romania a hotararilor de divort straine, are loc in una din doua modalitati, in functie de tara unde divortul s-a pronuntat:
a. Inregistrarea divortului la Serviciu de Stare Civila competent
Divortul se va inregistra printr-o cerere adresata Serviciului de Stare Civila al ultimului loc de domiciliu al solicitantului. Inregistrarea divortului este o procedura relativ greoaie si poate dura in medie intre 2 si 3 luni, presupunand avize interne obtinute de la serie de autoritati romane.
b. Recunoasterea hotararii de divort in instanta
Recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul ultimului loc de domiciliu avut in tara - exequator. Solicitantul va depune la Tribunal cererea personal sau prin imputernicit, cu procura speciala. Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean roman, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.
Dupa obtinerea hotararii Tribunalului, solicitantul se va adresa Serviciului de Stare Civila a ultimului domiciliu, pentru operarea modificarii starii sale civile.
In medie aceasta procedura poate dura aproximativ 4 luni.
Acte necesare pentru recunoasterea hotararii de divort din strainatate
Cererea de recunoastere a hotararii straine va trebui in mod obligatoriu insotita de urmatoarele acte:
a) copia hotararii straine ;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia - certificatul de divort sau hotararea definitiva;
c) informatii privind numele purtat de soti dupa divort, reveniri la numele anterior casatoriei, samd...
Pentru demersurile de recunoastere a sentintei de divort de catre o instanta/autoritate din Romania, persoanele interesate pot da imputernici un avocat din Romania care sa ii reprezinte, fara ca prezenta lor sa mai fie necesare.