Floarea-soarelui nu este doar o planta care ne incanta privirile. Semintele, uleiul si tinctura din petalele acestei plante au proprietati curative nebanuite. Iata ce beneficii are floarea soarelui pentru sanatatea ta.
Ce beneficii are floarea-soarelui
Stiai ca si simpla plimbare intr-un lan cu floarea-soarelui are un efect pozitiv asupra psihicului? De ajutor in acest sens este parfumul unic al acestei plante, un adevarat tonic nervos. Din toate partile florii-soarelui se pot prepara diverse leacuri folosite de sute de ani. Semintele, uleiul presat la rece, dar si frunzele, florile si radacina plantei sunt bogate in substante active valoroase pentru sanatate.
La ce ajuta seleniul
Seleniul din compozitia semintelor ajuta la regenerarea celulelor, inclusiv a muschiului cardiac. Este recomandat sa mananci zilnic cate un pumn de seminte, dar nu mai mult, deoarece au multe calorii.
Semintele de floarea soarelui previn crizele cardiace
Bogate inminerale (fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier) si vitamine (E, D, A, K), semintele de floarea-soarelui sunt un remediul energizant, precum si un leac anticolesterol la-ndemana. Ceea ce recomanda semintele ca un important remediu in scaderea colesterolului sunt acidul linoleic si fitosterolii, compusi cu efect dovedit in reducerea grasimilor din sange. De asemenea, aceste seminte sunt o sursa importanta de fenilalanina, aminoacid implicat, printre altele, in controlul durerii. Semintele de floarea-soarelui previn crizele cardiace, imblanzesc sindromul premenstrual, normalizeaza tensiunea arteriala si combat inflamatiile in organism.
Pentru toate aceste probleme, se pot consuma zilnic 100 g de seminte de floarea-soarelui neprajite si nesarate.
Uleiul de floarea- soarelui ajuta in caz de hipertensiune
Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat in vitamina E, este considerat o sursa importanta de protectie pentru artere si pentru inima. Aceasta vitamina are un puternic efect antioxidant, previne imbatranirea celulara, stimuleaza sistemul imunitar si asigura dezvoltarea normala a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros si pentru aportul de grasimi polinesaturate si de vitamina A, care ajuta la cresterea oaselor si a dintilor, previne infectiile de tot felul si este responsabila de perceperea luminii. In stare naturala, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util in alimentatia celor cu ateroscleroza si cu hipertensiune.
Inainte de a te spala pe dinti „mesteca“ o lingura de ulei de floarea-soarelui, 15 minute. Arunca uleiul, clateste si spala-te pe dinti.
Semintele, eficiente in ischemie cardiaca
Daca te numeri printre persoanele care sufera de aceasta afectiune, urmeaza o cura cu seminte de floarea-soarelui neprajite, de 4 ori pe an, cand se schimba anotimpurile (1 pumn de siminte dimineata, pe stomacul gol).