Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  America inainte de Columb
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele secret a lui Cristofor Columb
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceva terifiant a fost descoperit sub Triunghiul Bermudel
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciudatenii si curiozitati din antichitate
1.395 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati, picanterii si drama-Casa regala Saud
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Latura intunecata a lui Columb-sclavie,cruzime ,moarte
561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Latura intunecata a lui Cristofor Columb
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fisiere nepublicate OZN
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea incredibila a mumiilor inghetate
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii. Calatorie spre noi lumi
509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

5 curiozitati despre Cristofor Columb, care a crezut ca

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.09.2019  Adauga la favorite 1.407 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pamantul are forma de para

Cand vine vorba de cel mai renumit dintre exploratorii din Epoca Descoperirilor, este greu sa separi adevarul de mit si faptele de legenda. De aceea, in cele ce urmeaza iti prezentam cinci curiozitati despre Cristofor Columb si unele detalii pe care, foarte probabil, nu le stiai despre acest navigator si cele patru calatorii legendare ale sale.
1. Curiozitati despre Cristofor Columb: Acesta nu era numele sau adevarat
Statuia lui Cristofor Columb din Port Vell, Barcelona. Foto: Jupiterimages
Iata prima dintre aceste curiozitati despre Cristofor Columb. Acest om ramane o figura istorica importanta in lumea intreaga si este subiect de cercetare de secole intregi. Insa multe detalii ale vietii sale sunt invaluite in mister.
Cei mai multi cercetatori sunt de acord ca s-a nascut in Genova, care acum face parte din Italia. Exista insa si teorii care spun ca era originar din Spania sau chiar din Polonia sau din Grecia.
In italiana este numit Cristoforo Colombo si mult timp s-a crezut ca acesta era numele sau din nastere. In spaniola era numit Cristobal Colon. Insa a mai fost numit, de el insusi sau de catre altii, Christoual, Christovam, Christofferus de Colombo si chiar Xpoual de Colon.
Exista chiar si o teorie care spune ca si-a luat numele dupa un pirat pe nume Colombo.
2. Vasele lui nu se numeau asa cum se crede in general
Ilustratie infatisand plecarea din Spania a flotei lui Columb, in 1492. Foto: Getty Images
Orice scolar iti poate spune ca vasele se numeau Nina (se citeste „ninia"), Pinta si Santa Maria. Insa cel putin doua dintre acestea erau, probabil, niste porecle date de marinari.
Pe vremea lui Columb, in Spania exista obiceiul de a boteza vasele dupa sfinti si de a le atribui porecle. Probabil ca La Nina era porecla vasului numit Santa Clara.
Articolul continua mai jos
Aboneaza-te gratuit la newsletter si vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme si recomandari!
Click pentru abonare ▸
Fii fara grija, nu facem spam.
Se crede ca porecla provine de la numele proprietarului vasului, Juan Nino. Nu se stie care ar fi putut fi numele original al vasului Pinta. Santa Maria este numele celui de-al treilea vas, care era poreclit La Gallega.
Aceste curiozitati despre Cristofor Columb te vor ajuta sa il cunosti mai bine pe marele explorator
________________________________________
Stiai ca…
• Pana in clipa mortii sale, Columb a ramas convins ca nu a descoperit niciun continent nou? El a continuat sa creada ca Japonia, China si curtea Marelui Han erau foarte aproape de pamanturile pe care le-a gasit el, motiv pentru care, la batranete, ajunsese de rasul aristocratiei din Europa. Washington Irving (1783-1859), biograf al lui Columb, arata ca exploratorul a propus o teorie ridicola pentru a explica discrepanta: faptul ca Pamantul are forma para si ca nu a ajuns in Asia cunoscuta din cauza partii care se ingusteaza spre coada.
• Cristofor Columb a fost primul negustor de sclavi din Lumea Noua? Dezamagit ca nu a descoperit aurul mult ravnit, a luat cu el spre Spania 550 de bastinasi, insa multi dintre ei au murit pe drum.
________________________________________
3. A facut patru calatorii in Lumea Noua
„Debarcarea lui Columb", pictura de John Vanderlyn (1846) expusa la Washington. Foto: Getty
Columb a traversat oceanul prima data in 1492. A facut-o din nou in 1493, in 1498 si in 1502. Multi sunt obisnuiti cu imaginea lui Columb infigand un steag in partea de sud a Floridei, insa el a explorat doar o mica parte a Caraibilor – adica Bahamas, Cuba si Jamaica – si unele portiuni din America Centrala.
4. Curiozitati despre Cristofor Columb: Osemintele lui au calatorit la fel de mult
Dupa ce a murit, in 1506, Columb a fost ingropat in Valladolid, Spania. Trei ani mai tarziu ramasitele lui au fost depuse in mausoleul familiei sale, care se afla in Sevilla, in sudul tarii.
In 1542, conform dorintei fiului sau, Diego, ramasitele lui Columb au fost duse in Santo Domingo, Hispaniola (astazi, Republica Dominicana).
Spania a cedat Hispaniola Frantei si, in 1795, ramasitele lui Columb au fost mutate in Havana, Cuba. Dupa mai mult de 100 de ani, au fost trimise peste Atlantic si s-au intors in Sevilla in 1898.
5. Probabil ca nu era grozav la matematica
Harta lumii (intocmita de Ptolemeu) tiparita la Ulm, in 1482. Foto: Biblioteca Congresului SUA
Iata si ultima dintre aceste curiozitati despre Cristofor Columb. La vremea in care Columb a facut celebrele lui voiaje, mare parte din calatoriile pe mare erau facute „la ghiceala".
Marimea exacta a Pamantului era necunoscuta si existau doua metode de a masura latitudinea – cea dezvoltata de filosoful grec Poseidonios si cea dezvoltata de arabii medievali.
In calculele sale, Columb sustinea ca circumferinta rezultata din ambele metode era aceeasi, ignorand sau uitand ca milele arabe erau mai lungi decat milele romane.
Folosind aceste date, care indicau ca planeta era cu 25% mai mica, Columb i-a asigurat pe cei care il sustineau ca putea ajunge din Spania in Japonia in 30 de zile. Unii savanti cred ca Columb a calculat „eronat" distanta in mod intentionat, insa nu putem fi siguri de acest lucru.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.