Aparitia misterioasa a bratarilor dacice de aur masiv in lumea colectionarilor scoate la iveala povestea incredibila a praduirii unei comori vechi de doua milenii. Pe masura ce autoritatile investigheaza jaful unui tezaur in valoare de 50 de milioane de dolari, ies la iveala firele unei panze de paianjen cu legaturi foarte extinse: traficul international ilicit cu artefacte arheologice.
Filmul documentar Goana dupa aurul dacic, ce spune povestea furtului bratarilor de aur dacice, vechi de aproape 2.000 de ani, pune accentul pe investigatia care a durat mai bine de zece ani si s-a desfasurat pe doua continente: Europa si America de Nord. Investigatia a fost coordonata de Augustin Lazar, pe atunci procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, si a scos la iveala faptul ca in zona Sarmizegetusei au fost descoperite de catre cautatorii de comori 24 de bratari de aur dacice.
Goana dupa aurul dacic, cu titlul original The Hunt for Transylvanian Gold, ofera informatii inedite despre retelele care se ocupa cu traficul de artefacte pe piata neagra internationala, despre vanatorii de comori, expertii in antichitati, suspectii arestati si cele 13 bratari recuperate. Documentarul este o productie Kogainon Films (Boston), iar echipa filmului a avut atat membri romani, cat si americani