Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Coca -Cola de la prima picatura pana azi1
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat calculatorul?
1.622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria calculatorului
1.694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat radiatorul?
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conspiratia globala pentru mancarea nedorita
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conspiratia globala a alimentelor nesanatoase
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancarea nedorita globala
13 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancare proasta-Global Junk Food:
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Becul
1.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.07.2019  Adauga la favorite 318 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca John Pemberton nu ar fi luat parte la Razboiul Civil American, nu ar fi devenit dependent de morfina, iar noi nu am sti astazi (din pacate sau din fericire, dupa preferinte) ce inseamna Coca-Cola.
John Pemberton s-a nascut in statul american Georgia, pe 8 iulie 1831. A absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar in 1850 si-a primit licenta farmaceutica.
In 1853, s-a casatorit cu Ann Eliza Clifford Lewis si au avut un fiu impreuna. Cand a izbucnit Razboiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care facea parte din Armata Confederata (sudista).
Dupa ce a fost ranit in Batalia de la Columbus, a inceput sa ia morfina pentru a-si calma durerile si a devenit, in scurt timp, dependent. Inventia Coca-Cola se datoreaza eforturilor lui John Pemberton de a scapa de aceasta depenedenta de morfina.
Dorind sa scape de dependenta, John Pemberton a inceput sa faca experiente cu coca, planta din care s-a obtinut cocaina mai tarziu. Pemberton a incercat diferite combinatii cu mai multe ingrediente.
In cele din urma, a amestecat extractul de coca cu nuci kola, creand astfel siropul pentru Coca-Cola. Cand a gustat din noua sa reteta, Pemberton a fost convins ca va avea mare succes.
El a umplut un borcan cu sirop si l-a dus la farmacia din apropiere pentru a oferi niste mostre. Clientii au fost de acord ca siropul era excelent.
Pemberton a amestecat siropul cu apa carbogazoasa. Apoi a lucrat impreuna cu Willis Venable, un proprietar de farmacie, pentru a perfectiona si a testa reteta Coca-Cola.
La inceput, amestecul a fost scos pe piata drept „tonic pentru creier", cu valoare medicinala. Apoi, cand a ajuns pe piata la pretul de 5 centi paharul, amestecul a fost vandut pur si simplu ca bautura racoritoare.
Un pionier in domeniul marketingului si publicitatii, Frank Mason Robinson, a inventat aliteratia Coca-Cola, un nume care combina principalele doua ingrediente ale produsului. Astfel a fost infiintata compania Coca-Cola.
Pemberton a avut succes cu aceasta inventie. Insa ea nu reusea sa atinga scopul dorit de creatorul retetei. Fiindca nu putea renunta la morfina, Pemberton a continuat sa fie dependent.
Iar pentru ca alimentarea acestei dependente costa bani, s-a pomenit aproape de faliment. Pentru a-si intretine familia (si dependenta de morfina), Pemberton a inceput sa vanda drepturile asupra formulei sale, alaturi de bucati din companie.
Pemberton inca credea ca creatia lui avea sa devina bautura nationala candva in viitor. Asa ca a ramas in continuare proprietar, intr-o anumita masura.
El spera sa-i lase compania mostenire fiului sau, Charley. Pemberton sustinea ca alte companii pot folosi formula, insa Charley era proprietarul denumirii de „Coca-Cola".
Doar ca Charley era interesat sa obtina bani cat mai repede. Asa ca, in 1888, cu scurt timp inainte de moartea sa, John Pemberton, alaturi de fiul sau Charley, a vandut ceea ce ramasese din patent magnatului Asa Candler.
In august 1888, John Pemberton, bolnav de mai multi ani, a murit de cancer la stomac. La vremea mortii sale, era falit si inca dependent de morfina.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.