Avand originile in anii ’70 in Australia, permacultura este un sistem de proiectare a habitatelor umane, in special a terenurilor agricole, aplicabil la orice scara, care imita rezilienta si diversitatea ecosistemelor naturale, dar le creste drastic productivitatea.
Spre exemplu, orice gradinar sau fermier stie ca aerul este peste 75% azot, si ca pasarile tinere se hranesc cu insecte. Cati au depus minimul efort pentru a investiga aplicarea acestor informatii in tehnologia de cultura? Cati au petrecut macar cateva ore pe internet, ca sa descopere alti fermieri care au eliminat ingrasamintele si insecticidele, folosind metode inspirate din natura?
Credeti ca doar avionul, nanotehnologia, si betonul armat sunt inspirate din natura?
Din acest motiv, mare parte din ideile folosite in permacultura, sunt inspirate din sistemele naturale, si adaptate conform factorilor antropici (mecanizare, tehnologie, de cultura, asolamente, conditii pedo-climatice, etc).
Permacultura are o relatie de sinergie cu agricultura ecologica, careia ii aduce in plus notiunea de design, iar majoritatea tehnicilor se aplica si in agricultura conventionala.