Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Decoratia Regala „Nihil Sine Deo"
583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6.Culoarele puterii comuniste - In caleasca regala
1.086 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Lucky Luciano - Gangsterul Americii
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asasinarea lui Franz Ferdinand al Austriei 28 iunie 1914
2.876 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in Evul Mediu - Nasterea,casatoria si moartea
1.501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Ducesa Maria-Teresa de Luxembourg
1.252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile Palatului Versailles
2.623 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Palatul Versailles: Visul lui Ludovic al XIV-lea
4.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Cresterea si decaderea Palatului Versailles (partea 1)
2.767 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Casatoria regala sfarsita cu o crima-mireasa in negru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.07.2019  Adauga la favorite 556 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ultima duminica dinaintea postului Pastelui a fost plina de veselie la Curtea din Edinburgh a Scotiei. Dimineata s-a casatorit valetul preferat al reginei, si ea s-a alaturat nuntasilor la masa de pranz.

Mai tarziu, dupa un dineu in cinstea ambasadorului savoiard, regina si anturajul ei au petrecut o seara placuta la Kirk o’Field, unde sotul ei, Henry, isi petrecea convalescenta dupa ce fusese bolnav de varicela.


In vreme ce regina statea de vorba cu sotul sau, in jurul lor curtenii imbracati inca in costume de carnaval jucau zaruri si un chitarist canta in surdina. Pe la ora 11, regina, amintindu-si ca e asteptata la castelul Holyrood la petrecerea de nunta a valetului sau, a incalecat si a parcurs in graba o distanta de mai putin de o mila.

S-a speriat cand a intalnit un paj cu vesmintele patate si a exclamat: „Iisuse, cat esti de murdar!“ La ora doua din noapte, mai tot orasul, inclusiv regina, a fost trezit de o explozie de puterea a 30 sau 40 de lovituri de tun.



Kirk o’Field ajunsese un morman de moloz. Intr-o gradina din apropiere au fost gasite doua trupuri neinsufletite: al lui Henry, doar cu o camasa de noapte pe el, si al unui servitor. Ambii fusesera strangulati.

Aceasta crima evidenta, savarsita la 10 februarie 1567, in care regina urma sa fie implicata chiar daca doar indirect, a fost inceputul prabusirii rapide si tragice a frumoasei ca in povesti si romanticei Maria, regina Scotiei.

Casatorita la 15 ani si vaduva la 18

Francisc al II lea
Primul sot al Mariei avea doar 16 ani cand a murit
La sase zile dupa nastere, la 8 decembrie 1542, Maria mostenise tronul Scotiei la moartea tatalui sau, regele Iacob al V-lea. Trimisa de mama ei pentru a fi crescuta la Curtea Frantei, Maria s-a casatorit la 15 ani cu mostenitorul tronului si a devenit regina Frantei in anul urmator, cand sotul ei a fost incoronat ca Francisc al II-lea.

E putin probabil sa se fi consumat casatoria cu adolescentul bolnavicios, cu doi ani mai mic decat ea, iar dupa moartea lui Francisc in 1560, vaduva de 18 ani s-a intors in Scotia. Acolo a fost nevoita sa impace catolicismul ei fervent cu religia protestanta a supusilor ei, sa intre in gratiile reginei Elisabeta I a Angliei si sa isi gaseasca un sot potrivit, astfel incat sa dea Scotiei un mostenitor.



Mireasa in negru
Prima problema, cea a religiei, o silea la echilibristica in politica. A doua se dovedi a fi o provocare pentru tot restul vietii, caci Elisabeta stia ca Maria putea avea pretentii la tronul Angliei. In ceea ce priveste gasirea unui sot, problema a fost rezolvata cand in primavara anului 1565 a aparut tanarul ei var vitreg, Henry Stewart, lord Darnley.

Darnley, care inca nu implinise 19 ani, era cu patru ani mai tanar decat Maria si zvelt si delicat la trup. Dar regina neobisnuit de inalta a fost incantata ca el era cu vreo zece centimetri mai inalt decat ea. Maria i-a spus unui curtean ca Darnley era „barbatul cel mai placut la chip si trup“ pe care il vazuse vreodata.

Lord Henry Darnley
Maria nu stia ca sub chipul frumos al lui Darnley se ascundea un caracter slab
Erau o pereche reusita. Cand Darnley s-a imbolnavit de pojar, Maria a scandalizat Curtea petrecand mult timp in odaia bolnavului, adeseori ramanand langa el pana dupa miezul noptii. Fara sa-si asculte sfetnicii, regina s-a casatorit cu Darnley in iulie. Fiind vaduva, la nunta s-a imbracat in negru.

Noul sot, Henry, si-a dat curand arama pe fata. Increzut, lacom, capricios, Darnley s-a dat in spectacol intrecand masura cu bautura si umilind-o pe regina — care era insarcinata — inseland-o in secret cu doamne de la Curte si pe fata cu femei din popor. Pana in toamna, dragostea Mariei se stinsese la fel de iute cum incepuse.



Prima victima: David Rizzio
Fara stirea Mariei, Darnley complota cu nobilii protestanti ca sa fie incoronat coregent. Conspiratorii nu au avut curaj sa loveasca direct in regina, ci si-au ales ca prima victima pe secretarul particular al Mariei si muzicant la Curte, un italian urat, intre doua varste, pe nume David Rizzio, despre care se zvonea ca era nu doar spionul Papei, ci si, ceea ce e putin probabil, amantul Mariei. Rizzio se dovedi a fi o tinta usoara.

Spre sfarsitul iernii anului 1566, sarcina avansata si sanatatea precara o sileau pe Maria sa ramana inchisa in apartamentele ei din castelul Holyrood. Intr-o seara de sambata, 9 martie, Maria lua cina cu un cerc restrans de curteni, printre care se numara si David Rizzio, cand a dat buzna Darnley, insotit de un nobil inarmat, lordul Ruthven.


Cand regina a protestat ca este deranjata, Ruthven a scos un pumnal — era, evident, semnalul asteptat de ceilalti conspiratori. Spre groaza Mariei si a invitatilor sai, Rizzio a fost tarat afara din incapere si injunghiat.

Maria era convinsa ca e tinta asasinilor si stia ca avea nevoie de ajutorul lui Darnley ca sa scape de sub paza instituita la Holyrood. Intr-un fel sau altul, a reusit ca in doua zile sa il atraga de partea ei pe sotul slab de inger, si luni noaptea cei doi au parasit castelul prin culoare dosnice si incaperi ale servitorilor, dupa care au mers calare timp de cinci ore pana la castelul Dunbar.



O saptamana mai tarziu regina a revenit la Edinburgh in fruntea unei armate de 8 000 de oameni. Alaturi de ea calarea Darnley, mai degraba in chip de insotitor morocanos decat ca print consort.

Mostenitor dorit, sot inutil
La 19 iunie 1566, dupa un travaliu prelungit, Maria a nascut un fiu, viitorul Iacob al VI-lea al Scotiei si, ca succesor al reginei Elisabeta, care nu a avut copii, Iacob I al Angliei. Unul dintre primele gesturi publice ale reginei a fost sa infatiseze copilul lui Darnley in cursul unei ceremonii, proclamand: „acesta este fiul tau si nu este fiul vreunui alt barbat“. Din acel moment nu a mai vrut sa mai aiba de a face cu sotul ei.

La inceputul anului 1567, se stia ca Darnley este grav bolnav. Oficial se spunea ca are varicela, dar se susotea ca moare de sifilis. La sfarsitul lunii ianuarie, regina l-a adus in capitala si l-a instalat intr-o casa confortabila, desi modesta, Kirk o’Field, nu departe de Holyrood. In acea casa a incetat din viata in dimineata zilei de 10 februarie.

Conspiratia prafului de pusca si noul sot


Servitorul vazut de Maria cand plecase de la Kirk o’Field in acea seara fatala de duminica s-a dovedit ulterior a fi fost angajat sa care praf de pusca in incaperile aflate chiar sub apartamentul lui Darnley. Stapanul sau era contele de Bothwell, unul dintre lorzii care trecusera de partea reginei imediat dupa moartea lui David Rizzio.



Casatorita cu cel suspectat ca i-ar fi ucis sotul
Bothwell a fost acuzat ca a complotat sa arunce in aer Kirk o’Field; s-a spus ca oamenii lui i-au strangulat atat pe Danley, cat si pe servitorul sau, cand acestia au scapat cu viata dupa explozie. Dar in urma unui proces care a durat sapte ore, la 12 aprilie, Bothwell a fost achitat.

O saptamana mai tarziu, un grup de clerici si nobili au semnat un document prin care cereau ca Maria sa se casatoreasca cu Bothwell. Regina a respins propunerea, Bothwell a rapit-o si a dus-o la castelul Dunbar.


Dupa ce un tribunal protestant i-a asigurat lui Bothwell un divort convenabil, iar un arhiepiscop catolic i-a anulat casatoria, Maria a devenit sotia rapitorului ei la 15 mai. Casatoria cu barbatul suspectat de uciderea propriului sot a scandalizat Scotia.

O luna mai tarziu, Maria era ostatica rebelilor, iar Bothwell fugise. Regina, obisnuita sa fie adulata de supusii ei, auzea acum strigatele soldatilor: „Pe rug cu ea, ardeti tarfa!“



Maria a scapat de aceasta data de moarte, dar soarta ei era pecetluita. A fost silita sa abdice in favoarea fiului ei in varsta de un an si inchisa intr-un castel pe o insula in Lochleven. Fratele ei vitreg, fiul bastard al lui Iacob al V-lea, a fost numit regent.

In anul urmator Maria a evadat si a provocat o revolta care a fost repede inabusita. Imprudenta, Maria s-a refugiat in Anglia, punandu-se sub protectia reginei Elisabeta. Dar Maria a devenit nu oaspetele, ci prizoniera Elisabetei.

Maria a trait 19 ani in captivitate. La 8 februarie 1587, din ordinul reginei Elisabeta, ea a fost executata la castelul Fotheringay din Anglia. Calaului i-au trebuit doua lovituri ca sa ii reteze capul, iar martorii au jurat ca buzele au continuat sa se roage inca un sfert de ora dupa moarte. Maria avea 44 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.