Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Metode de altoire a vitei de vie
1.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Altoirea vitei de vie.
644 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se taie vita de vie @ Ce vor plantele
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingrijirea vitei de vie in primul an de la plantare
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Floarea Cadavru (Amorphophallus titanum)
1.289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se taie vita de vie
1.750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce au nevoie gradinarii incepatori!
804 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa taiem corect vita de vie in uscat, primavara ?
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raritul lastarilor la vita de vie !
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Taierea la piersic
291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Plivirea vitei de vie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.07.2019  Adauga la favorite 1.188 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lucrarile de intretinere
Revizuit spalierul. In ferestrele de iarna se pot face lucrari in plantatia viticola prin indreptarea stalpilor de sustinere, intins sarme sau inlocuirea lor daca au ruginit sau s-au rupt.
Taieri in uscat (am sa revin mai pe larg la aceasta lucrare)
Dirijarea coardelor sau mai pe intelesul tuturor legat via este obligatorie inainte de dezmugurit pentru a preveni scuturarea ochilor care sunt foarte sensibili in aceasta faza – pentru fiecare coarda se folosesc 2 legaturi (varf si baza) si se face pe prima sarma a spalierului. Se pot utiliza diverse tipuri de material, sfoara de legat sau mai nou exista un cleste special cu o banda elastica pentru legat via. Daca legati via manual utilizand diverse bucati de material textil sau sfoara aveti grija ca legatura sa fie in forma de 8.
Aratura de primavara – este obligatorie pe suprafete mari.
Sapa mare pe rand in banda lata de 50 cm de-o parte si de alta a randului de vita si se efectueaza la adancimea de 10 – 12 cm.
Legatul lastarilor – se face cam de 4 ori in perioada de vegetatie cand lastarii ating 30 – 50 cm acestia se leaga de sarme sau se petrec intre cele 2 sarme formandu-se un perete vegetal.
Prasile mecanice – se fac cam de 4 ori in vegetatie pentru spargerea crustei si afanarea solului. Pe suprafete mici aceste prasile se vor efectua manual, cu sapa.
Tratamente fitosanitare impotriva manei, fainarii si a putregaiului cenusiu dar si impotriva moliei vitei si a altor daunatori. In conditii normale se aplica 3-4 tratamente, primul stropit se aplica atunci cand lastarii au 6 – 8 frunze, al II-lea inainte de inflorit si urmatoarele dupa inflorit si chiar la formarea strugurilor.
Lucrari si operatii in verde au drept scop reglarea proceselor de crestere si rodire. Aceste lucrari influenteaza calitatea productiei si constau in: plivitul lastarilor – lastarii crescuti din portaltoi, lastarii fara rod care pornesc din butuc si lemnul multianual, o parte din lastarii fara rod de pe coardele anuale si lastarii de pe tulpini; normarea incarcaturii de inflorescente – struguri specifica soiurilor de struguri de masa pentru sporirea productiei, astfel pentru a avea o productie mare si cu struguri de calitate o parte din inflorescente se inlatura; ciupitul lastarilor – consta in suprimarea varfului de crestere a lastarilor fertili inainte de inflorit pentru a imbunatati conditiile de hranire a florilor; carnitul lastarilor – consta in suprimarea varfului de crestere al tuturor lastarilor, indiferent daca poarta rod sau nu la intrarea strugurilor in parga si are drept scop dirijarea substantelor asimilate catre struguri si coarde ; copilitul – consta in suprimarea totala a lastarilor anticipati si se executa cand acestia au 6 – 7 frunze, lasandu-se 4 – 5 frunze de la baza; desfrunzitul partial – indicat in regiunile cu toamne reci, la soiurile viguroase si frunzis bogat, la soiurile pentru vinuri de calitate superioara, sensibile la mucegai cu scopul de a crea strugurilor conditii mai bune de iluminare si aerisire pentru ca boabele sa se coaca uniform.
Recoltat strugurii
Fertilizat solul (in toamna) odata la 4 ani cu 40 t/ ha gunoi de grajd, 450 kg/ ha superfosfat si 300 kg/ ha sare potasica
Aratura de toamna


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.