Malabsorbtia este incapacitatea corpului de a absorbi cum trebuie vitaminele, mineralele si nutrientii din alimente. Chiar daca dieta este adecvata, individul cu malabsorbtie dezvolta difereite deficiente nutritionale. Problema poate aparea ca urmare a dereglarii digestiei, a absorbtiei deficitare a nutrientilor in fluxul sanguin din tractul digestiv sau din ambele motive.
Simptomele obisnuite ale sindromului de malabsorbtie sunt constipatia, diareea, pielea uscata, oboseala, gazele, problemele mintale ca depresia sai incapacitatea de concentrare, crampele musculare, slabiciunea, sindromul premenstrual, tendinta de a face usor vanatai, tulburarile de crestere, parul subtire, pierderile inexplicabile in greutate si dificultati de vedere, mai ales in legatura cu vederea nocturna. Poate fi prezent si disconfortul abdominal. Este tipica o combinatie intre anemie, diaree si pierdere in greutate. Oricum, la unele persoane apare periodic obezitatea, daca grasimea se depune in tesuturi in loc sa fie folosita corect in organism. In plus, in asteptarea nutrientilor de care are nevoie, dar pe care nu-i absoarbe, organismul incepe sa ceara din ce in ce mai multe alimente, ceea ce duce la consumul de multe calorii din grasimi.
Tulburarile digestive fac parte din cele mai obisnuite probleme de sanatate de astazi. Dereglarile de digestie duc la malabsorbtie pentru ca daca alimentele nu sunt descompuse cum trebuie, nutrientii pe care ii contin nu se pot absorbi in tesutul intestinal. Cativa factori care pot contribui la aceasta dereglare sunt lipsa unui nivel adecvat de enzime digestive , alergiile alimentare, o dieta deficitara in nutrienti, cum ar fi vitaminele B necesare pentru producerea enzimelor digestive si boli ale pancreasului, colecistului , ficatului si tractului biliar, din care rezulta lipsa bilei si a enzimelor esentiale.
Indiferent cat de buna este dieta sau cat de multe suplimente luati, daca suferiti de sindromul de malabsorbtie veti avea deficiente nutritionale.
Recomandari
-consumati alimente bogate in carbohidrati complecsi si sarace in grasimi. Includeti in aceasta dieta orez brun bine facut, mei, terci de ovaz si legume fierte pe aburi.
-consumati des papaya si ananas proaspete
-manacati de 3 ori pe saptamana peste la gratar saula cuptor
-nu mancati in cantitati mari, pentru ca suprasolicita organismul
-beti sase-opt pahare de lichide zilnic, inclusiv sucuri, apa de calitate si ceaiuri din plante
-evitati produsele cu cafeina, caci intervin in absorbtia fierului
-evitati produsele lactate ai grasimile animale
-nu mancati carne sau produse din carne
-evitati alimentele nesanatoase, cum ar fi cartofii prajiti si bomboanele
-daca apar diareea si alte simptome digetsive care dureaza mai mult de 3 zile mergeti la medic. Consultati medicul si daca observati sange negru sau rosu deschis in scaun sau daca problemele digestive sunt insotite de dureri abdominale severe sau de febra
-daca schimbarea de dieta si suplimentele potrivite nu imbunatatesc starea de sanatate in cateva luni, consultati edicul. Puteti avea probleme de malabsorbtie care sa necesite ingrijire medicala.