Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Biserica in istorie. Botezul Rusiei
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Patrunsa
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Fabrica" de bani – Biserica Ortodoxa Romana
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Buna vestire
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Superstitii in noaptea de Sfantul Andrei
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ana de Noailles
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Dumitru, traditii si obiceiuri
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inaltarea Domnului- 29 mai.
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ortodoxia – din imperiu in imperiu
1.040 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica romano-catolica Millenium Timisoara
456 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Biserica Ortodoxa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.05.2019  Adauga la favorite 432 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Biserica Ortodoxa (cunoscuta si ca Biserica Ortodoxa Rasariteana) este o comunitate de credinta crestina. Astazi crestinii ortodocsi sunt organizati in biserici ortodoxe autocefale (greaca, rusa, romana, sarba, bulgara, albaneza, poloneza etc.), aflate in comuniune liturgica (euharistica) unele cu altele. Intre bisericile ortodoxe autocefale, primatul onorific este detinut de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului. Dupa numarul de credinciosi, ortodocsii formeaza in lume a doua comunitate crestina, dupa Biserica Catolica.

Numele de Ortodoxie vine din limba greaca, de la ορθο (ortho - drept, corect) si δοξα (doxa - slavire sau, intr-un inteles mai general, opinie), traducandu-se, deci, literal „dreapta-slavire", cu intelesul de „credinta, opinie corecta", sau „dreapta-credinta". Este de mentionat ca si unele din celelalte biserici crestine isi considera propriile invataturi ca fiind drepte, sau chiar singurele drepte.

Bisericile Ortodoxe Rasaritene reunesc astazi o parte importanta a credinciosilor crestini. Istoric si cultural, ele sunt purtatoare ale unei traditii bogate, dezvoltate de-a lungul a doua milenii de viata crestina intr-o larga zona geografica.

Fundamentele teologiei crestine ortodoxe au fost stabilite la primele sapte sinoade ecumenice, tinute intre secolele al IV-lea si al VIII-lea. Din motive religioase, dar si politice, geografice si culturale, intre biserica apuseana (romano-catolica) si cea rasariteana (ortodoxa) s-a produs, gradual, o separare oficializata in 1054 , cunoscuta sub numele de Marea Schisma. In urma acestui eveniment, atat Biserica Ortodoxa, cat si cea Catolica se considera a fi singura biserica universala (καθολικι - catolica sau „universala") si apostolica, ca si detinatoarea dreptei credinte (Ορθόδοξια - ortodoxa). Spre deosebire de biserica Romei, ce pune accentul pe universalitate (catolicitate), cea ortodoxa pune accentul pe puritatea credintei, de unde diferenta de nume.

Biserica Ortodoxa (in integralitatea bisericilor locale ce o compun) considera ca are la baza succesiunea apostolica neintrerupta, inceputa de la apostoli.

Prezenta Bisericii Ortodoxe este dominanta in zone ce s-au aflat in spatiul cultural al imperiilor bizantin si rus: Europa de Est si de Sud-est, Asia, parti ale Orientului Mijlociu si ale Africii. In prezent, numarul de credinciosi ortodocsi este majoritar in Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Muntenegru si Ucraina. Mari comunitati de crestini ortodocsi traiesc si in Albania (aprox. 30%), Bosnia (31,4 %), precum si in unele state care au apartinut Rusiei tariste, respectiv Uniunii Sovietice (Tarile baltice si Asia Centrala). Prezente ortodoxe semnificative se gasesc in multe alte tari din America de Nord, Europa de Vest etc., datorate in special comunitatilor formate prin emigrarea est-europenilor.
Biserica Ortodoxa a celor sapte Sinoade Ecumenice are la baza Vechiul si Noul Testament. Conducatorul ("Capul") ei este Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, „Pastorul cel bun", care indruma credinciosii, madularele vii ale Bisericii, pe calea spre mantuire. Biserica Ortodoxa a celor sapte sinoade ecumenice recunoaste un acelasi Dumnezeu Treimic, Tatal, Fiul si Sfantul Duh, intreit in ipostas (Persoane), dar Unul in fiinta (esenta), Dumnezeu atotputernic, preexistent lumii si complet independent in raport cu orice, deosebindu-se astfel fundamental de religiile naturale, in care dumnezeul / dumnezeii iau nastere intr-un univers preexistent.

Teologia Bisericii Ortodoxe, a celor sapte sinoade are la baza dragostea, caci ,,Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4:8) (I Ioan 4, 8) si este reluat in scrierile teologilor ortodocsi, care afirma ca Dumnezeu este iubirea. Iubirea a fost propovaduita si aratata prin fapte de Iisus Hristos, considerat unul din cele trei Ipostasuri (Persoane, sau personalitati) ale Sfintei Treimi, care s-a coborat pe pamant si s-a intrupat ca om, si-a jertfit viata si a luat asupra lui pacatele oamenilor pentru a ii mantui de pacat, iar prin invierea sa a transfigurat si indumnezeit (θεοσισ) trupul omenesc luat. Astfel, definitorie pentru intelegerea in ortodoxie a venirii lui Hristos in trup este formula Sf. Atanasie cel Mare: "Dumnezeu a devenit om pentru ca si omul sa poata deveni dumnezeu". Prin vorba si fapta, Hristos a aratat ca se poate trai in lume facand voia lui Dumnezeu („Acestea vi le-am grait, ca intru Mine pace sa aveti. In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea. ", Ioan 16,33) si a scos in evidenta din cele zece porunci doua, dar care cuprind totul si care il fac pe cel ce le indeplineste sa le faca in mod automat si pe restul: dragostea de Dumnezeu si de aproapele („El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata legea si prorocii.", Matei 22, 37-40).

Teologia acestei Biserici se bazeaza pe scrierile Bibliei, pe Traditia Bisericii si pe trairea vietii religioase in cadrul Bisericii, singurul loc in care Biblia poate fi corect inteleasa. Se acorda o mare importanta Sfintei Impartasanii, eveniment in urma caruia credinciosii se unesc spiritual si material cu Iisus Hristos.

Virtutile (faptele bune) au o importanta mantuitoare, acestea facand parte din procesul de sfintire (teologie) (impartit teologic in trei etape: curatire, luminare si indumnezeire). Lucrarea virtutilor se face si in referire la episodul judecatii universale, formulata in Evanghelia dupa Matei, capitolul XXV.

Intre Biserica Ortodoxa a celor sapte sinoade, pe de o parte, si catolicism, pe de alta parte, exista deosebiri (a se vedea legaturile indicate in continuare). Vom mentiona doar una: ortodocsii considera ca Biserica este formata din multimea credinciosilor – madulare vii – al carei cap este Iisus Hristos – Mirele. In acest context, Biserica, ca cladire si ca organizare administrativa are un rol subordonat, de a sprijini viata duhovniceasca a multimii credinciosilor conduse de „Pastorul cel bun".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.