Edward VIII the traitor king
Nota IMDb:
Regizori: David Hart, Nick Read
Cu: Nigel Anthony, Anthony Blunt, Sarah Bradford |
Marea Britanie, alaturi de ceilalti Aliati, l-a jucat in infrangerea Germaniei fasciste si salvarea civilizatiei Europei a fost hotarator, fiind platit, dupa avertizarea premierului Winston Churchill, cu „sange si lacrimi".
In aceasta confruntare, Marea Britanie a trebuit sa faca fata nu numai dusmanului extern, ci si unuia intern, reprezentat uneori prin tradari la „cele mai inalte nivele" care, oricat de surprinzatoare si incriminatoare ar fi, nu pot fi trecute cu vederea …
„Cea mai mare musamalizare din istorie"
In 2015, jurnalistul britanic Andrew Morton publica volumul cu titlul incitant
“17 Carnations:The Royals, the Nazis and the Biggest Cover Up in History" („ 17 garoafe. Familia regala si cea mai mare musamalizare din istorie").
Investigatia sa porneste de la descoperirea, in iulie 1945, de catre istoriculRohan Butler in Arhivele Ministerului de Externe britanic a unui un dosar care continea documente microfilmate secrete provenind de la Minsterul de Extene german, considerate „incendiare", caci puteau „ameninta monarhia". Aceste documente au fost denumite „Dosarul Windsor" (denumirea adoptata in locul aceleia de Saxa-Coburg de dinastia engleza in 1917) siar proba faptul ca fostul rege al Marii Britanii, Eduard VIII, abdicat in decembrie 1936, devenit apoi duce de Windsor, poate fi considerat vinovat de colaborarea cu Hitler. Autorul volumului considera ca fostul rege putea fi acuzat de tradare, caci ar fi acceptat planul lui Hitler de a reveni pe tron.
Morton considera ca, dupa razboi, prin demersurile discrete ale Casei regale, care fusese si va mai fi pusa in situatia de a contracara tentative de compromitere a sa, ale regeluiGeorge VI, ca si a unor politicieni, chiar a lui Churchill, precum si a fostului comandant al trupelor Aliate, Dwight Eisenhower, aceasta „istorie" a fost trecuta sub tacere, musamalizata.
In sprijinul concluziilor sale, Morton se refera si la ordinele pe care le-a dat regele George VI, la documente aflate in arhivele FBI, precum si la corespondenta referitoare la implicarea unor diplomati, politicieni britanici si americani in acest demers.
Problema este daca comportamentul anterior al lui Eduard VIII poate furniza argumente pentru considerarea sa drept „rege tradator".
O „persoana suspecta".
Edward VIII (1894 –1972)a fost rege al Marii Britanii, Irlandeidin20 ianuarie 1936 pana la abdicarea sa din 11 decembrie 1936, cand a abdicat pentru a se putea casatorii cuWallis Simpson, de origine americana, divortata in mai multe randuri.
Mai intai cateva date despre viata sa personala. Copilaria viitorului rege s-a aflat sub tutela unor persoane de origine germana. La un moment dat, Eduard a declarat ca fiecare picatura din sangele sau este germana.
Inainte de a o intalni pe Wallis Simpson a avut o serie de relatii cu femei casatorite, manifestand o anumita instabilitate psihica.
Eduard a fost in situatia de a abdica datorita opozitiei guvernului britanic la casatoria cu Wallis Simpson. De fapt, in momentul in care a inceput relatia cuWallis Simpson, Eduard a intrat sub supravegherea Politiei Metropolitane, caci aceastaera considerata o „persoana suspecta".
Stanley Baldwin, prim-ministru Marii Britanii in acea perioada, a declarat ca ar fi fost mai bine daca Eduard si-ar fi rupt un picior decat sa devina rege.
Indepartarea de la viata politica
Dupa abdicarea sa, Eduard a activat la Misiunea militara britanica din Franta, dupa care a fost numit, in iulie 1940, guvernator al teritoriului britanic Bahamas, ceea ce poate fi considerat drept o indepartare a sa de la viata politica.
In cursul calatoriei spre acest teritoriu, potrivit informatiilor serviciului de contrainformatii american, Eduard ar fi intentionat sa ia contact cu persoane apropiate deHermann Goring.Ulterior, deplangand situatia bastinasilor din acest teritoriu, Eduard a
demisionat din functia de guvernator.
De fapt, existau suficiente motive care sa justifice aceasta atitudine a guvernului britanic, intre care cea mai importanta a fost…
Vizita la Hitler
In octombrie 1937, fostul rege, devenit duce de Windsor, a inceput o vizita in Germania contrar avizului guvernului britanic. In cursul acestei vizite s-a intalnit cu Hitler laObersalzbergt. De asemenea, s-a intalnit cu unul din conducatorii SS, Robert Ley. In cursul acestor intrevederi a folosit nu o data salutul nazist. In tot cazul, vizita lui Eduard a fost intens mediatizata de presa germana.
Care ar putea fi motivatia care ar justifica aceasta pozitie a lui Eduard ?
O serie de personalitati politice ale vremii, intre care fostul ambasador conteleCount Albert von Mensdorff-Pouilly-Dietrichstein, ruda si apropiat al Eduard, au considerat ca acesta a favorizat fascismul ca un „bastion" impotriva comunismului si ca a fost in favoarea unei aliante cu Germania. Potrivit chiar marturiei sale, Eduard ar fi adoptat o asemenea atitudine si in urma experientei „de groaza" a Primului Razboi Mondial.
Un simpatizant al fascismului
In tot cazul, s-a considerat ca Eduard simpatiza cu fascismul inca inainte de inceputul razboiului. In 1940, va declara:"In ultimii 10 ani, Germania a reorganizat complet ordinea societatii sale ... Tarile care sunt dispuse sa accepte o astfel de reorganizare a societatii… ar trebui sa directioneze politicile lor in consecinta".
In decembrie 1940, Eduard a declarat intr-un interviu ca „Hitler este de drept si logic conducator al poporului german". Se pare ca Eduard intentiona sa propuna presedintelui Statelor Unite Franklin D. Roosevelt sa medieze pacea intre partile aflate in razboi.
Un „rege marioneta" ?
Cat timp Eduard a fost rege, Hitler a considerat ca el poate servi la incheierea unei aliante intre Anglia si Germania.Hitler considera ca motivul real pentru care britanicii doreau „sa scape" de Eduard a fost nu atat perspectiva casatoriei cuWallis Simpson, cifaptul ca era considerat pro-german si simpatizant al nazismului. In tot cazul, asa cum mentioneaza Albert Speer , un apropiat al fuhrerului, Hitler a considerat ca abdicarea lui Eduard a fost „o pierdere severa pentru noi", un adevarat „soc".O serie de istorici considera ca Hitler pregatea reinstalarea lui Eduard pe tronul Angliei in speranta instaurarii fascismului in aceasta tara, deci i s-ar fi rezervat rolul de „rege marioneta".
Sursa:Historia.ro
Distributie:
Nigel Anthony ... Narrator (voice)
Anthony Blunt ... Himself (archive footage)
Sarah Bradford ... Herself
Winston Churchill .. Himself (archive footage)
Duchess of Windsor ... Herself (archive footage)
Duke of Windsor ... Himself (archive footage)
Adolf Hitler ... Himself (archive footage)
King George VI ... Himself (archive footage)
Queen Elizabeth the Queen Mother . Herself
Franklin D. Roosevelt ... Himself (archive footage) (as Franklin Delano Roosevelt)