Sri Lanka (Republica Democratica Socialista a Sri Lankai) este o tara insulara asiatica, situata in sudul Asiei, in Oceanul Indian. Are tarmuri la: Golful Bengal, in est, Oceanul Indian in sud si vest si Stramtoarea Palk in nord-est, care o separa de India. Capitala Sri Lankai este Colombo. Pana in 1972 se numea Ceilon (Ceylon). In Tabula Peutingeriana, insula era marcata cu denumirea: Insula Taprobane
Turismul dispune de un remarcabil potential cultural-istoric, caruia i se alatura elementele potentialului natural. Principalele zone si obiective:
zona central-nordica, unde se afla vechile capitale:
Anuradhapura (cu templele budiste Thuparamaya - cel mai vechi din Sri Lanka si Ruwanweli secolul al II-lea i.Hr.),
Polonnaruwa (al doilea oras ca vechime al tarii, templul Lankatilaka, secolul al XII-lea),
Sigiriya (resedinta regala in secolul al V-lea - considerata a opta minune a lumii antice),
toate trei incluse in anul 1982 in Patrimoniul cultural universal;
zona central-sudica (orasul Kandy - fosta capitala cu templul Dalada Maligawa - unde se pastreaza, conform traditiei, un dinte al lui Buddha - si locul unor impresionante si fastuoase procesiuni religioase ce au loc in mijlocul verii (10 zile din iulie- august), de asemenea inclus (in 1988 in Patrimoniul cultural universal.
varful Sri Pada, cu urme uriase de pasi, atribuite lui Adam (de musulmani), Buddha (de budisti), Shiva ( de hindusi) si Sfantul Toma (de crestini). Templul ridicat in acest spatiu este vizitat anual de peste 500.000 pelerini.
orasul Colombo, cu obiective religioase si laice (temple, moschei, catedrale, etc.)
statiunea Mount Lavinia, care s-a impus inca din perioada coloniala.