Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Kings Beach-Africa de Sud
808 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gautenga -Africa de Sud
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paramaribo-Surinam
1.175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Africa de Sud-Soweto
1.086 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Canionul Blyde River - Africa de Sud
1.048 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Port Lincoln-Australia de Sud.
19.899 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rezervatia Naturala Poiana Narciselor - Brasov
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vieux Port-Cannes
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Naval Hill-Bloemfontein -Africa de Sud
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vechiul Port al Marsiliei
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Rezervatia Donkin-Africa de Sud – Port Elizabeth

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.01.2019  Adauga la favorite 275 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Este vorba mai degraba despre o rezervatie istorica, nicidecum naturala. Rezervatia Donkin din Port Elisabeth a fost conceputa ca un parc destinat localnicilor, un loc de relaxare, nu in mijlocul naturii salbatice, ci in mijlocul unui orasel.

Este considerat un obiectiv turistic foarte important, datorita unor atractii de ordin istoric aflate pe suprafata lui. Se gaseste in apropierea plajei si ofera privelisti spectaculoase asupra golfului si a portului orasului. Ca intindere, nu este deloc impresionant. Poate fi strabatut de la un capat la celalalt in cel mult zece minute.

Localnicii il considera un spatiu verde, nu o rezervatie, dar sunt profund atasati de el, nu doar din cauza monumentelor aflate pe suprafata lui, ci si datorita povestii din spatele intemeierii sale.



Orasul Port Elisabeth a fost fondat de catre Sir Rufane Donkin. Acesta s-a insurat in 1815 cu Elisabeth Frances Markham, iar doua luni mai tarziu, in calitate de ofiter al armatei britanice, a trebuit sa se mute cu proaspata sotie in India. Doi ani mai tarziu, familia s-a marit. Elisabeth Donkin a adus pe lume un baietel. Din pacate, pe fondul unei nasteri dificile, tanara mamica nu s-a mai putut recupera. Opt luni mai tarziu, s-a imbolnavit si a murit. Devastat de asemenea pierdere, Sir Rufane Donkin a dorit sa se intoarca in Marea Britanie. S-a imbarcat in 1819, dar intre timp a fost chemat in Africa de Sud, ca guvernator al Coloniei Capului. Un an mai tarziu, a fost insarcinat cu intampinarea si organizarea colonistilor englezi, in golful Algoa. Chiar in acel loc, Sir Rufane Donkin a intemeiat un mic orasel, pe care l-a botezat cu numele sotie sale – Port Elisabeth. Pe cea mai inalta colina a orasului, el a dispus construirea unui monument de piatra in forma de piramida. L-a dedicat sotiei sale, monumentul purtand pana in zilele noastre o inscriptie emotionanta: „In memoria fiintei perfecte care a imprumutat acestui oras propriul ei nume".

Aceasta sfasietoare poveste de dragoste a avut pana la urma un final dramatic. Sir Rufane Donkin s-a recasatorit, insa nu a incetat nicio clipa sa sufere de dorul primei lui sotii. In 1841, exact in ziua aniversarii a 26 de ani de la casatoria cu Elisabeth, barbatul si-a pus capat zilelor.

Cativa zeci de ani mai tarziu, primarul orasului Port Elisabeth a avut o idee surprinzatoare. A decis ca portul din apropiere are nevoie de un far, nicidecum de-o piramida, asa ca a dorit sa puna la pamant monumentul comemorativ si sa foloseasca pietrele din care fusese el construit pentru a ridica, chiar pe acelasi loc, un far maritim.

Localnicii orasului au intampinat cu furie acest demers. Ei s-au revoltat contra primarului si au semnat cu totii o petitie prin care cereau categoric autoritatilor sa opreasca aceasta lucrare de distrugere a piramidei si sa o restaureze asa cum fusese ea lasata de Sir Rufane Donkin.



Farul a fost cladit langa piramida, in 1861, sub forma unei constructii in forma octogonala, avand o inaltime de sapte metri. In varf a fost asezata o lanterna cu geam plat. Farul domina orasul si se afla la o inaltime de 69 metri peste nivelul apei. Era pictat in mai multe culori, pe opt niveluri. Ulterior, in 1903, autoritatile au decis sa inlocuiasca culorile. S-au folosit doar doua culori, alb si rosu, aplicate alternativ. In 1907, benzile de culoare rosie au disparut, farul devenind alb de sus pana jos. Asta numai pana in anul 1921, cand s-a revenit iarasi la un strop de contrast, sub forma unei dungi de culoare rosie aplicate undeva la mijlocul constructiei.


Rezervatia Donkin a fost apoi imbogatita cu un nou monument comemorativ. S-a chemat Campanile si a fost ridicat in memoria colonistilor britanici din Colonia Capului. Acest monument avea un aspect atat de grandios, incat eclipsa farul maritim. S-a decis ca acesta din urma sa fie inaltat cu inca noua metri, ceea ce s-a si intamplat, pana in anul 1930.

Totusi nemultumirile au continuat. Pe masura ce orasul Port Elisabeth a inflorit, tot mai multe magazine, localuri si chiar hoteluri si-au facut aparitia in jurul farului, astfel ca marinarii au inceput sa se planga ca, de pe mare, nu se mai poate distinge lumina farului de luminile localnicilor.

Asa ca autoritatile au decis construirea unui nou far, din aluminiu, de aceasta data. Vechiul far a fost prevazut cu o lanterna cu lumina alba, dar ulterior a fost scos din uz. El se pastreaza astazi ca un minunat monument turistic, declarat inca din 1938 monument national al Africii de Sud.

De curand, farul din Port Elisabeth a devenit sediul birourilor de informatii turistice. Municipalitatea orasului a dat numele de Nelson Mandela portului orasului, ca semn de pretuire a luptei pe care liderul politic a dus-o in numele libertatii si drepturilor omului in Africa de Sud. De altfel, colina in varful careia se afla celebrul far mai este cunoscuta si sub numele de „balconul lui Nelson Mandela".

Farul este inconjurat de un spatiu verde incantator, marcat de cativa arbusti si unele bancute pentru relaxare. In partea stanga, a fost construita o terasa cu dusumea din marmura, in mozaic. Culorile sunt intense, vibreaza parca sub pasii turistilor. Este numita Ruta 67 si se doreste a fi un traseu artistic. Tot pe aceasta suprafata a fost inaltat un catarg – cel mai inalt catarg sud african. In varful sau flutura steagul Africii de Sud, cel mai mare steag croit pe tot intregul tarii.



In cadrul rezervatiei Donkin, artistul Anton Momberg a realizat o sculptura sublima, sub forma unei statui reprezentand femeia africana, dedicata memoriei tuturor femeilor care au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea orasului Port Elisabeth.

Intrucat locul pe care se afla toate aceste monumente este imprejmuit cu terasa din marmura, orasul Port Elisabeth organizeaza aici foarte multe evenimente culturale sub forma unor expozitii in aer liber. Pictori si sculptori din intreaga Africa de Sud au ocazia de a-si expune operele intr-un cadru de poveste.

Rezervatia Donkin este un obiectiv turistic a carei faima a crescut in ultimii ani. Locul a fost restaurat si imbogatit cu mici detalii artistice in preajma anului 2010, cand Africa de Sud se pregatea sa gazduiasca o parte a meciurilor de fotbal din cadrul Cupei Mondiale. Farul cel vechi, transformat in centru de informatii turistice, a fost deschis publicului, astfel ca turistii se pot cocota pana in varf pentru a avea parte de privelisti spectaculoase.

Evident, la baza rezervatiei Donkin s-a deschis si un restaurant care permite vizitatorilor sa-si traga sufletul si sa consume bauturi racoritoare si meniuri gustoase.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.