Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In cautarea destinului – Orientul Mijlociu EP 1
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu (Israel - Palestina) p.2-5
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar soc-pactul secret
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un hotel britanic ep 1
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amintiri din Epoca de Piatra / Sb rom
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Merita o fata:speranta ,supravietuirea copiilor mireasa
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi primejdioase-Arabia Saudita
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Israel - Povestea unei tari contestate
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 cele mai misterioase coincidente arheologice din lume
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Britanie I.H-1
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Geoglifele misterioase din Orientul Mijlociu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.01.2019  Adauga la favorite 486 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In campiile desertice ale Orientului Mijlociu, din Siria pana in Arabia Saudita, o civilizatie straveche, necunoscuta, a lasat o amprenta ce rezista de milenii.

Mii de formatiuni enigmatice, construite din piatra, par sa ne transmita un mesaj. Deocamdata, insa, nimeni nu stie sa-l descifreze. Iata despre ce este vorba.


Aceste formatiuni, ce alcatuiesc tipare care se pot vedea doar din avion, sunt cunoscute de localnici drept „lucrarile oamenilor stravechi". Au o multitudine de forme, dar cele mai multe au structura de roata sau de zmeu.

Dupa modul in care au fost construite, ele seamana cu liniile Nazca, din Peru. La fel ca alte structuri antice, geoglifele din Orientul Mijlociu ridica o serie de intrebari.





Figurile acopera o suprafata mult mai mare decat liniile Nazca si se crede ca sunt mult mai vechi decat faimoasele desene din Peru.

Datele stiintifice au aratat ca aceste structuri au o varsta cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de ani. Unii sustin, insa, ca vechimea lor ar fi de 8.000 sau 9.000 de ani.

Geoglifele au fost observate pentru prima oara de locotenentul britanic Percy Maitland, in 1927. In revista „Antiquity", acesta a relatat ca vazuse structurile in timp ce traversa in zbor Iordania si se afla deasupra campiei Harrat-ash-sham.





Unele dintre structurile de forma rotii sunt dispuse una langa alta, in timp ce altele sunt izolate. Unele dintre roti au cate doua spite, ale caror varfuri sunt indreptate spre Rasarit si Apus. Altele, in schimb, au spite care nu par a avea vreo semnificatie astrologica.

Unii istorici cred ca geoglifele sub forma de roti erau asociate cu ritualuri sau evenimente astrologice sau ca erau intr-un fel legate de ciclul anotimpurilor. Insa aceste speculatii – ca toate celelalte, de altfel – isi asteapta confirmarea.

Se crede ca un anumit tip de structura, numita zmeu, facea de fapt parte dintr-un sistem de vanatoare folosit de oamenii din vechime.

Aceste structuri sunt compuse din niste ziduri lungi, de piatra, care formeaza o zona cu deschidere mare. Deschiderea se ingusteaza progresiv, pana cand se formeaza o incinta inchisa, de dimensiuni mai mici.



Se speculeaza ca animalele salbatice fugeau din zona mai larga in zona mai ingusta, numita de istorici „incinta pentru uciderea vanatului". In aceasta incinta, arealul de miscare al animalului era mai redus si, astfel, vanatul animalelor salbatice devenea mai usor.

Cercetarile arata ca „zmeiele" erau probabil folosite pentru a vana gazele persane migratoare, specie acum disparuta. Si totusi, teoria cu privire la sistemul de vanatoare nu a fost confirmata inca.


Oamenii de stiinta estimeaza ca in deserturile din Siria, Iordania, sudul Israelul si Arabia Saudita se afla peste 2.000 de structuri de tip zmeu.

O alta teorie sustine ca structurile-zmeu nu erau folosite pentru vanatoare, ci pentru a nu permite camilelor sa se rataceasca de turma.


Sapaturile din zona ar putea oferi noi indicii in ceea ce priveste scopul acestor constructii, desi pana acum nu s-au facut niciun fel de excavari in zonele in care se afla geoglifele.

Ca multe alte geoglife antice, „lucrarile oamenilor stravechi" ridica o serie de intrebari care isi asteapta raspunsul. Figurile ne ofera o perspectiva foarte interesanta asupra civilizatilor antice, dar ne arata si cat de putine cunoastem despre acestea.

Cu timpul, s-ar putea sa aflam mai multe despre aceste structuri si despre rolul lor in trecut. Insa, este probabil ca multe dintre secretele legate de geoglife au murit odata cu cei care le-au construit.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.