De cand exista pe Pamant, oamenii au avut nevoie de ajutor medical. Daca in prezent medicina este bazata pe studii temeinice si foloseste tehnologii avansate, stramosii nostri n-au avut noroc de aceleasi conditii.
De cele mai multe ori, leacurile pe care le foloseau pentru a scapa de boli se bazau pe cunostinte limitate si pe ce le oferea natura. Uneori, aceste metode erau de-a dreptul bizare, iar alteori erau chiar periculoase.
Iti prezentam cateva tratamente folosite in medicina antica, pe care, probabil, n-ai avea curajul sa le incerci acum.
1. Fumul de grasime de capra, leac pentru durerile de dinti
Inca din vremurile antice, oamenii stiau cum sa confectioneze plombe si proteze. Un dinte descoperit in Italia, vechi de aproximativ 14.000 de ani, atesta faptul ca stramosii nostri faceau tratamente stomatologice.
De cele mai multe ori, ele erau extrem de dureroase, iar uneori frizau ridicolul. Medicul Avicena le recomanda pacientilor sa dea foc unui amestec de grasime de capra, maselarita si ceapa.
Fumul emis de bizara mixtura era folosit pentru a trata durerile de dinti. Un alt leac pentru aceste dureri suparatoare era recomandat de Pliniu cel Batran.
Solutia? Cel suferind trebuia sa prinda o broasca exact la miezul noptii, sa scuipe in gura animalului, iar apoi sa rosteasca o „formula vindecatoare".
2. Medicina antica: Ienuparul si matraguna, folosite ca anestezic
Stramosii nostri au fost la fel de preocupati ca noi de chirurgie. In Mesopotamia, doctorii foloseau alcool si opium pentru a-si anestezia pacientii.
In Egiptul Antic, medicii preparau extracte din fructe de matraguna, in timp ce indienii si chinezii foloseau ienuparul. Tot asiaticii foloseau si cannabisul si omagul pentru a alina durerea.
Desigur, este greu de determinat cat de eficiente erau toate aceste anestezice.
3. Bolile cronice, tratate cu sport si apa sfintita
Medicina antica incerca sa trateze si bolile cronice. Pe vremea lui Hipocrat (460-370 i.e.n.), se credea ca epilepsia era cauzata de vointa zeilor.
Hipocrat era convins ca aceasta boala era cauzata de expunerea la vant, frig si soare. In Evul Mediu, oamenii credeau ca epilepticii sunt posedati de demoni.
De aceea, bolnavii erau tratati cu… rugaciuni si apa sfintita. De asemenea, medicina antica trata diabetul cu exercitii fizice si ierburi, dar rezultatele, evident, intarziau sa apara.
Mai mult, bolile de piele erau considerate incurabile. De aceea, cei suferinzi erau obligati sa poarte un clopotel, care-i avertiza pe ceilalti sa se fereasca.
4. Medicina antica: Veninul, folosit pe post de antibiotic
n
Inainte de descoperirea antibioticelor, doctorii incercau sa trateze infectiile cu plante toxice sau venin de vipera. Desi suna ciudat, ideea lor nu era absurda.
Oamenii de stiinta moderni au ajuns la concluzia ca atat plantele toxice, cat si veninul au proprietati antibacteriene. In Egiptul Antic, infectiile erau tratate cu cannabis, opiu si maselarita.
In Evul Mediu, doctorii fierbeau niste potiuni in care adaugau serpi si scorpioni uscati.
5. Clisma cu fum de tutun
Problemele digestive, somnolenta, crampele stomacale si parazitii erau tratati intr-un mod bizar. Pacientilor li se facea o… clisma cu fum de tutun, o metoda adoptata de la bastinasii nord-americani.
Tot clisma cu fum era folosita pentru a-i resuscita pe cei care erau cat pe ce sa se inece. Acest tratament a fost popular in Europa pana la inceputul secolului al XIX-lea, cand s-a descoperit ca nicotina este otravitoare.