Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Insula Cocos
583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ada Kaleh - Seraiul disparut
1.318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Utila, Honduras
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bouvet
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scanarile din satelit facute asupra Insulei lui Ahile
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula mortii
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai mic: Vulcanul Taal
511 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Cocos - Insula misterioasa din Pacific
378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula OZN-urile
668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Madagascar, lemurienii si spionii
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Insula daltonistilor,-Atolul Pingelap, din Micronezia,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.01.2019  Adauga la favorite 366 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Insula daltonistilor, locul unde lumea se vede in culori ciudate

Multi oameni sunt daltonisti – inclusiv pictorul Vincent van Gogh avea aceasta problema – si, de fapt, putini dintre noi percep culorile intr-un mod perfect. Insa exista un loc in care daltonismul este atat de raspandit, incat se numeste „Insula daltonistilor".

Si nu daltonismul la culorile rosu si verde este cel mai raspandit pe insula. Unii dintre locuitorii insulei vad lumea aproape numai in alb si negru.

Atolul Pingelap, din Micronezia, a facut pentru prima oara senzatie in mass-media in 1996, cand a aparut cartea lui Oliver Sacks al carei titlu a devenit porecla insulei: „Insula daltonistilor". Si isi merita numele pe deplin.

Daltonismul la verde si rosu nu este tocmai rar pe atolul Pingelap (cam 8% dintre barbati sufera de acest neajuns, spre deosebire de numai 0,5% dintre femei), insa 10% din populatie sufera de o boala mult mai rara, numita acromatopsie.
In alte locuri din lume, aceasta boala afecteaza numai unul din 30.000 de oameni. Cum s-a ajuns aici? Nu este vorba de vreun salt pe calea evolutiei, ci de un impediment.

Aceasta acromatopsie endemica dateaza din 1775, cand un taifun a devastat atolul si a lasat in urma doar cativa supravietuitori. Unul dintre supravietuitori – regele, potrivit traditiei orale – suferea de aceasta boala, si a dat-o cu generozitate mai departe pe masura ce insulele se repopulau.
Dupa inca doua secole, acromatopsia pe insula este la fel de comuna cum este folosirea mainii stangi drept mana principala pe continent. Poate ca ai auzit despre faptul ca vederea in culori functioneaza multumita celor trei tipuri de celule conice din ochi – unele sunt sensibile la rosu, altele la verde si altele la albastru.

Acromatopsia apare fiindca niciun con nu functioneaza corespunzator, si toata munca trebuie facuta de celulele fotoreceptoare, sensibile la lumina. Acestea detecteaza numai intensitatea luminii, asa ca pot sa perceapa numai in nuante de gri
Insa mai exista si un alt efect secundar. Cei care sufera de acromatopsie au tendinta de a fi foarte sensibili la lumina intensa, ceea ce inseamna ca muncile zilnice de pe o insula insorita pot deveni insuportabile.

Partea buna este ca acromatopsia ofera vedere excelenta pe timp de noapte, ceea ce este folositor in cadrul unei traditii de pe insula: prinderea pestilor zburatori noaptea, folosind un foc stralucitor suspendat de o barca.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.