Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Kursk
4.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istorii sangeroase - Vlad Tepes
1.848 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nadia Comaneci - Gimnasta de nota 10
779 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Chinei: civilizatia antica
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Berlinului - martie,aprilie 1945
5.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Momente de rascruce ale istoriei--Batalia de la Salamina
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Attila - Regele cuceritor al hunilor
1.514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
1.561 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Batalia de la Adrianopol
1.583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Batalia de la Stalingrad - Una din cele mai sangeroase

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.01.2019  Adauga la favorite 553 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Batalia de la Stalingrad a fost una dintre cele mai sangeroase confruntari ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial, numarul de victime (morti, raniti sau capturati) fiind cuprins intre 1 si 2 milioane de soldati, civili si muncitori din randul ambelor tabere.

Batalia a fost atat de crunta, incat se poate spune ca, timp de cinci luni, cat a durat asediul, la Stalingrad a fost iadul pe Pamant. La sfarsitul lui august 1942, Adolf Hitler a decis sa ordone Armatei IV-a Panzer sa se coteasca spre nord-vest, in directia Stalingrad, unde urma se uneasca cu Armata a VI-a.

Hitler voia sa captureze acest important oras sovietic fiindca astfel taia legaturile de transport cu sudul Rusiei, punea mana pe resursele zonei si putea sa dirijeze armatele spre nord, pentru cucerirea Caucazului.



„Bombardamente aeriene masive. In doua ore, orasul este demolat. Fum, lipsa de aer, incendii peste tot… Totul arde, inclusiv caramizile. Am tras in directia avioanelor inamice inclusiv cu pusca. E iadul aici, adevaratul iad pe Pamant", scria Marina Krasnik, membra a diviziei de lupta antiaeriana, in jurnalul ei.



Trupele sovietice, slab echipate, au fost luate prin surprindere de forta atacului german si al armatelor aliate. In tot acest timp, Iosif Stalin a ordonat ca soldatii sa nu faca niciun pas inapoi in apararea orasului.

Mai mult, niciun civil nu trebuia evacuat, nici macar femeile si copiii. Dictatorul sovietic credea ca soldatii vor lupta mai eficient daca stiau ca apara un oras plin de locuitori.



Din august si pana in septembrie, sovieticii au pierdut teren constant in fata mai bine dotatelor armate inamice. La mijlocul lui septembrie, armata rusa mai ocupau doar o fasie de 14 kilometri lungime si 3-4 kilometri latime de-a lungul fluviului Volga.

Luptele au fost feroce, iar diverse zone din oras au trecut de mai multe ori de la o armata la cealalta. Potrivit istoricilor, speranta de viata a soldatilor sovietici din anumite batalioane implicate in Batalia de la Stalingrad era de doar 24 de ore.

In orasul transformat in ruine, cadavrele de soldati si civili se gaseau la tot pasul.





Din cauza vitezei cu care a foat atacat Stalingradul, sovieticii au fost prinsi pe picior gresit si au suferit pierderi uriase in timpul lunilor de vara. Au fost nevoiti sa duca lupte crancene in interiorul cladirilor dezafectate, s-au confruntat cu o grava lipsa de hrana si cu o aprovizionare dezastruoasa.

Pentru a nu muri de foame, sovieticii au fost nevoiti sa ucida si sa manance cai, caini, pisici si sobolani. In unele cazuri, s-a ajuns si la canibalism. Pe langa proviziile putine si lupta om la om, lunile de iarna au venit cu temperaturi de sub 30 de grade Celsius.

Cei prea slabi ca sa lupte sau sa isi gaseasca adapost inghetau si mureau. Dar Batalia de la Stalingrad nu era nici pe departe incheiata.




In noiembrie 1942, sovieticii au lansat o contraofensiva, declansand un atac pe doua fronturi. Sovieticii si-au luat prin surprindere inamicii, care nu credeau armata lui Stalin, slabita, mai era capabila de un astfel de atac.



Atacul a avut forma a doua varfuri de lance. In loc sa atace din plin Armatele a IV-a si a VI-a, Armata Rosie a atacat flancurile mai slabe ale trupelor de invazie. Aceste flancuri erau slab aparate, aprovizionate si motivate.

Mai mult, ele se aflau in pozitie vulnerabila, stationate in stepele din jurul orasului. Atacurile au penetrat rapid si adanc flancurile, facand jonctiunea si incercuind cele doua armate straine. Fortele germane au incercat sa se retraga, insa Hitler le-a ordonat sa lupte.


La mijlocul lui decembrie, Hitler a ordonat trupelor speciale sa salveze armatele incercuite, insa a fost prea tarziu. Batalia de la Stalingrad i-a costat pe germani un sfert din toate echipamentele militare – mitraliere, tancuri si munitie.

A fost o infrangere care a demoralizat armata lui Hitler si pe celelalte care au participat la lupta (din Italia, Romania, Ungaria si Croatia) si a constituit un punct de cotitura al celui de-Al Doilea Razboi Mondial.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.