Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  15 locuri cele mai misterioase de pe Pamant.
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Era uitata
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acest obiect negru terifiant a aterizat din spatiu
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri de pe Pamant unde gravitatia nu functioneaza
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie la inceputul timpului
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta miraculoasa
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie inapoi la inceputul vremurilor
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul subteran din Australia
577 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nimeni nu stie cine a construit aceste structuri
214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oamenii de stiinta au descoperit ceva ciudat
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Oamenii au provocat a sasea extinctie de pe Pamant

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2018  Adauga la favorite 553 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vitus Bering, celebrul explorator, a condus in anul 1730 cea mai ambitioasa expeditie stiintifica care a fost, probabil, organizata vreodata. In fruntea a 10.000 de oameni, el a fost cel ce a explorat Siberia si marea necunoscuta in acea vreme dintre Siberia si Alaska. In anul 1741 el a ajuns in insula cunoscuta mai tarziu sub numele de Insula Bering, locul unde a si murit. Din echipa sa a facut parte si Georg Steller, medic si naturalist, cel care a descoperit in apele calme din apropiere de insula un mamifer marin masiv ce cantarea pana la trei tone si care a primit numele de Vaca de mare a lui Steller.


Aceasta specie este celebra pentru faptul ca a disparut dupa doar 27 ani de la descoperirea ei. Din pacate, sute de alte vertebrate au disparut din cauza activitatilor umane din ultimele cinci secole.

Intr-un studiu recent am analizat daca ratele de extinctie din epoca moderna cauzate de activitatile umane sunt mai mari decat ratele de extinctie normale sau naturale. Acest lucru este important, deoarece in acest fel putem intelege daca noi putem fi o cauza ce poate declansa o extinctie in masa.

In istoria vietii pe Pamant au existat cinci extinctii in masa, perioade in care un numar mare de specii au disparut intr-o perioada scurta de timp. Toate extinctiile in masa au fost cauzate de catastrofe naturale, cum ar fi impactul unui meteorit cu Pamantul.

Ratele de extinctie
Pentru acest studiu am comparat ratele de extinctie normale cu cele din epoca moderna. In cazul extinctiilor naturale, deduse printr-o analiza aprofundata a mii de fosile de mamifere ce au trait in ultimele doua milioane de ani, ne asteptam sa dispara doua specii din 10.000 de specii existente la fiecare 100 de ani. De exemplu, daca la un moment dat exista 40.000 de specii, atunci ne-am astepta sa constatam opt extinctii intr-un secol. O rata de extinctie mult mai mare indica o extinctie in masa.


Am analizat lista speciilor disparute si, eventual, pe cale de disparitie intocmita de International Union for Conservation of Nature (IUCN), o institutie care inregistreaza aceste date. Am constatat ca 477 de specii au disparut in ultimii 100 de ani.

In cazul unei rate normale de extinctie, ne-am fi asteptat sa existe numai noua extinctii. Cu alte cuvinte, s-au produs 468 extinctii in plus fata de ce ar fi fost de asteptat in secolul trecut! Altfel spus, speciile disparute in ultimii 100 de ani ar fi disparut in mai mult de 10.000 de ani daca s-ar fi pastrat rata normala de extinctie.

Serviciile ecosistemelor naturale
Rezultatele obtinute sunt dramatice si tragice. In prezent speciile dispar mult mai rapid decat in ultimele doua milioane de ani! In acest ritm putem pierde in urmatoarele doua, trei decenii o mare parte din vertebrate, inclusiv mamifere, pasari, reptile, amfibieni si pesti.



Aceste specii ne insotesc in calatoria noastra prin Univers. Pierderea lor are multe consecinte. Aceste specii sunt esentiale pentru mentinerea serviciilor ecosistemelor naturale, cele de care beneficiem cu totii, in mod gratuit, prin buna functionare a mediului natural. Gazele din atmosfera, calitatea si cantitatea de apa, fertilizarea solului, polenizarea si asa mai departe reprezinta serviciile ecosistemelor. Prin disparitia speciilor deterioram conditiile de viata de pe Pamant, cele care sunt esentiale si pentru bunastarea oamenilor.

Comparatie intre rata de extinctie anticipata in functie de cauzele naturale (linia punctata de culoare neagra) si ratele reale de extinctie.

Mai exista timp sa evitam cele mai tragice consecinte provocate de a sasea extinctie in masa, deoarece aceasta este cauzata de noi. Trebuie sa reducem cresterea populatiei umane, inegalitatile sociale si sa protejam resursele naturale. Astfel, trebuie sa reducem supraexploatarea habitatului natural, pescuitul excesiv si vanatoarea animalelor, poluarea si alti factori care cauzeaza extinctia atat de rapida a speciilor.

Suntem singura specie care are capacitatea de a salva celelalte specii aflate pe cale de disparitie. In mod paradoxal, salvarea lor este singura modalitate de a salva omenirea.

Traducere si adaptare dupa Study: humans causing sixth extinction event on Earth

3


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.