Newgrange este un mormant preistoric, construit in jurul anului 3200 i.e.n. Se intinde pe o suprafata de peste 4000 m2 si este inconjurat de 97 de borduri. In fiecare an, sute de viziatori vin aici pentru a fi martori ai spectaculoaselor solstitii de iarna si vara.
In interiorul monumentului se afla o fanta prin care lumina patrunde inauntru. Acest orificiu ciudat a reprezentat o descoperire pentru cei care au dezgropat mormantul. Cand si-au dat seama ce rol avea aceasta, au fost si mai socati. Este vorba despre un dispozitiv de masurare a timpului, despre care se crede ca a fost construit inaintea Piramidelor. Scopul sau este acela de a permite luminii soarelui sa patrunda inauntru, in cele mai scurte zile din an, in jurul datei de 21 decembrie, cand este solstitiul de iarna.
In fiecare an, intre 19 si 23 decembrie, o raza mica de lumina patrunde prin fanta, ajungand pe podeaua camerei interioare. Lumina creste in mod gradual, extinzandu-se pe tot coridorul care duce la capatul pasajului. Pe masura ce soarele se inalta pe cer, intreaga camera interioara devine luminata. Spectacolul este uluitor si se intinde pe o durata de 17-18 minute. El are loc in fiecare an, dimineata, cam la aceeasi ora – intre 8.58 si 9.15.
Acuratetea cu care Newgrange masoara timpul este incredibila. Acest monument a fost construit cu 500 de ani inaintea Piramidelor si cu peste 1000 de ani inaintea ansamblului de la Stonehenge, din Anglia. Cei care l-au construit l-au folosit in mod clar pe post de calendar, pentru a marca inceputul noului an si sfarsitul celui precedent.