Abhazia este o republica autonoma in nord-vestul Georgiei, autoproclamata independenta, situata intre tarmul Marii Negre si vestul Muntilor Caucaz, creata la 4 martie 1921. Predomina exploatarea carbunelui, industria materialelor de constructii si prelucrarea lemnului si a pestelui. Comertul este bazat pe citrice, tutun, ceai si matase.
Ultimul recensamant sovietic din 1989 a consemnat aici 525.061 de persoane, din care 48% georgieni si 17 % abhazi, restul fiind alcatuit din rusi, greci, armeni s.a. In urma razboiului de secesiune au fost ucise sau expulzate 250.000 persoane, din care ca. 200.000 georgieni. Conform recensamantului din 2005 au fost numarate in Abhazia doar 215.972 de persoane, din care 44% abhazi, 21% georgieni, 12% rusi s.a.
Religia predominanta este crestin ortodoxa (abhazi, rusi, georgieni), apostolica armeana si minoritar musulmana.
Intre secolele al 9-lea si al 6-lea i.e.n., teritoriul actual al Abhaziei facea parte din regatul Colchid (Colhida). In anul 63 i.e.n., acest regat a fost absorbit de Regatul Egrisi, cunoscut de bizantini sub numele de "Lazica", respectiv de persani sub numele "Lazistan", dupa numele tribului Laz din zona.
Intre anii 1000 si 550 i.e.n., grecii au intemeiat colonii pe tarmul Marii Negre in zona Abhaziei, de exemplu la Pitiunt (azi Pitunda) and Dioscurias (capitala de azi a Abhaziei, Suhumi).
Imperiul Roman a cucerit Egrisi in secolul 1 e.n. si l-a administrat pana in secolul al 4-lea, cand acesta a devenit in mare masura independent, dar a ramas in sfera de influenta a Bizantului.
Independenta
Dupa Revolutia Rusa din 1917 a fost creata o Georgie independenta, care integra Abhazia in teritoriul sau. In 1921 insa, Armata Rosie a invadat zona si a pus capat independentei acesteia. Ulterior, Abhazia a devenit Republica Sovietica Socialista (RSS), cu statut ambiguu (asociata cu RSS Georgiana). In 1931, Stalin i-a acordat autonomie, sub titulatura de RSS Autonoma Abhaza in cadrul RSS Georgiana.
Abhazia si-a declarat independenta fata de Georgia in anul 1992. Razboiul de independenta s-a soldat cu numeroase victime in perioada 1991-1994. In august 2008, armata georgiana a incercat sa recastige controlul asupra Abhaziei[necesita citare], fapt ce a determinat interventia rapida a fortelor militare ruse, georgienii fiind nevoiti sa se retraga in numai 6 zile. La 26 august 2008, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ca guvernul de la Moscova recunoaste oficial independenta celor doua republici separatiste, Osetia de Sud si Abhazia. La 6 luni dupa recunoasterea independentei Abhaziei, ea nu a fost recunoscuta decat de Nicaragua.