Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  20 de descoperiri
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria noastra straveche - Descoperiri bulversante
34 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codul Maya a fost descifrat
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marturii istorice despre Iisus -
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera civilizatii pierdute
16 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri arheologice din lume
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile pierdute ale Drumului Matasii -
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai infioratoare descoperiri arheologice din lum
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri incredibile
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Noile descoperiri despre civilizatia Maya

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.11.2018  Adauga la favorite 572 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Originile civilizatiei Maya raman un mister pentru cercetatori, desi sunt binecunoscute templele, sistemul sofisticat de scriere, dar si lucrarile matematice si astronomice. Noile descoperiri arata ca originile civilizatiei mayase sunt mult mai complexe decat s-a crezut pana in prezent.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Arizona constituie o alta viziune asupra vechii civilizatii, diferita de cele doua teorii predominante de pana acum, potrivit Red Orbit.

In general, referitor la originile Maya, antropologii se incadreaza intr-una dintre cele doua tabere. O parte considera ca civilizatia s-a dezvoltat in intregime pe cont propriu in junglele din regiunile situate in Guatemala, Belize si sudul Mexicului.

Cealalta conceptie arata ca mayasii s-au dezvoltat ca urmare a influentei directe a civilizatiei olmece, al carui centru a fost la La Venta.

Antropologii Takeshi Inomata si Daniela Triadan de la Universitatea Arizona au condus o echipa internationala de arheologi, iar rezultatele sugereaza ca niciuna dintre cele doua teroii anterioare nu detin adevarul complet.

"Ne-am concentrat cu adevarat pe inceputul acestei civilizatii si cum aceasta societate remarcabila s-a dezvoltat", a spus Inomata.

Echipa a efectuat sapaturi la Ceibal, un sit mayas vechi din Guatemala si a folosit datarea cu carbon a unor structuri ceremoniale descoperite. Acestea preced dezvoltarea centrului La Venta cu cel putin 200 de ani.

Acest lucru arata ca La Venta nu ar fi putut reprezenta influenta dominanta asupra dezvoltarii civilizatiei mayase.

Originea civilizatiei Maya - una indigena cu influente externe

Echipa nu sustine ca Maya este o civilizatie mai veche decat cea olmeca si nici ca mayasii s-au dezvoltat in intregime in mod independent.

Cercetatorii sugereaza, mai degraba, ca descoperirile indica faptul ca Ceibal si La Venta au participat impreuna la un schimb cultural mai larg, in perioada 1.150 i.Hr.-800 i.Hr.

"Consideram ca scenariul culturii timpurii Maya este mult mai complex decat am crezut. Noi avem aceasta idee a originii civilizatiei Maya ca o dezvoltare indigena si ca a avut si o influenta externa, care a declansat complexitatea civilizatiei", a spus Victor Castillo, antropolog la Universitatea Arizona.

Exista asemanari incontestabile intre Ceibal si La Venta. Acestea includ dovezi ale practicilor rituale si prezenta unei arhitecturi similare, in mod special piramidele, care au devenit un semn distinctiv al civilizatiei mesoamericane.

Principalul complex de la Ceibal este alcatuit dintr-o zona de piata, o platforma vestica sau o piramida si o movila estica. Acesta este cunoscut sub numele de "Ansamblul E-Grup" si poate fi gasit in sudul Mesoamericii.

"Practic, a existat a schimbare sociala majora care s-a produs in sudul campiei mayase, posibil pe coasta Chiapas si in sudul coastei Golfului si acest sit de la Ceibal a fost o parte a acestei schimbari importante.

Aparitia unei noi forme de societate, cu o noua arhitectura, cu noi ritualuri, a devenit cu adevarat baza pentru toate civilizatiile ulterioare mesoamericane", a spus Inomata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.