Departe, in muntii din nordul tarii Laos, in provincia Xieng Khouang, sunt imprastiate circa 3.000 mii de pietre gigantice, fiecare cantarind cateva tone, unele inalte de 3 metri. Locul neobisnuit, cunoscut drept „Campia Borcanelor", datorita formei pietrelor, dateaza inca din Epoca de Fier, 500 i.Cr. si 500 d.C., iar majoritatea „borcanelor din piatra" sunt facute din gresie, granit si calcar.
Unele legende vorbesc despre faptul ca pietrele ar fi fost create de o rasa de oameni giganti si folosite pentru depozitarea orezului. De cealalta parte, arhelogii sunt de parere ca au fost facute de localnici fie pentru colectarea de apa, fie pe post de urne funerare imense. Pentru sustinerea celei de a doua teorii, sunt aduse ca argmente ramasitele umane, precum oase si dinti, descoperite in jurul pietrelor…
Site-ul a fost descoperit in anii 1930 de catre un arheolog francez dar, din pacate, nici astazi arheologii nu au raspuns clar cu privire la cine a construit aceste pietre si de ce. Misiunea arheologilor este ingreunata din cauza bombelor lansate de americani in perioada 1965-1973, in aceasta regiune si care, din diferite motive, au ramas neexplodate in sol (circa 35 % conform estimarilor).