Teiul lui Eminescu din Iasi este vizitat in fiecare an de mii de turisti, dar si de localnici, fiind in continuare popular in randul indragostitilor si al iubitorilor de poezie. Autoritatile fac tot posibilul ca arborele, care ar fi depasit demult varsta de jumatate de secol, sa fie tinut in viata.
In fiecare an, mai ales in sezoanele de vara-toamna, Teiul lui Eminescu din Parcul Expozitiei este vizitat de mii de turisti, dar si de localnici.
Teiul este unul argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o varsta estimata la 540 de ani. Astfel, conform tabelelor Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, varsta arborelui este de circa 458 de ani, iar, potrivit unei expertize stiintifice efectuate in 2013 de catre biologul Ionel Lupu, varsta probabila a arborelui este de circa 540 de ani. Lupu si-a bazat expertiza pe analiza a doua carote de lemn, extrase din arbore cu ajutorul unui burghiu Pressler.
Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezinta unul dintre cei mai importanti arbori-monument din Romania si constituie un simbol pentru orasul Iasi. Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul in 1953, cand a fost segmentat in urma unei furtuni, curatat si sprijinit pe console metalice. Au urmat alte doua tratamente, in 1990 si, respectiv, 2014, informeaza Mediafax.
Teiul supravietuieste astazi gratie unui fenomen biologic rar, care a permis unor radacini sa creasca prin interiorul trunchiului putrezit, patrunzand in pamant. Arborele fructifica anual si continua sa atraga vizitatori.
Reprezentantii Directiei Servicii Publice Municipale (DSPM) Iasi sustin ca Teiul lui Eminescu este un arbore care, de-a lungul timpului, a necesitat mai multe lucrari de intretinere, constituind un punct de atractie nu doar pentru ieseni.
"Arborele este vechi, nu as putea spune cu exactitate care este varsta lui. Insa ce pot sa va spun este ca e un simbol important al Iasului si un punct de atractie turistica", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Laurentiu Ivan, seful DSPM Iasi, institutia care are in administrare Parcul Expozitiei, din Copou, in cadrul caruia se afla Teiul lui Eminescu.
Potrivit acestuia, orice lucrare de intretinere trebuie efectuata cu avizul Academiei Romane.
"Teiul lui Eminescu este introdus in categoria monumentelor, astfel incat toate lucrarile de sustinere si intretinere trebuie efectuate cu acordul Academiei Romane. De exemplu, orice toaletare trebuie facuta in acest mod. Nu pot taia o creanga de acolo fara acel acord. Din Teiul lui Eminescu au rasarit lastare, chiar daca arborele initial este extrem de vechi. De-a lungul timpului, el a fost revitalizat de catre specialisti", a mai spus Laurentiu Ivan.
Teiul lui Eminescu este, probabil, cel mai batran copac din zona Copou, din Iasi, dar si unul dintre cei mai importanti arbori-monument de pe teritoriul Romaniei. Conform afirmatiilor facute in trecut de profesorul Mandache Leocov (fost director al Gradinii Botanice din Iasi - n.r.), Teiul lui Eminescu ar fi fost remarcat de insusi Gheorghe Asachi, in timpul desenarii planurilor pentru Gradina Copou: "La umbra acestui tei, iesenii il intalneau frecvent pe marele nostru poet Mihai Eminescu, fie alaturi de Veronica Micle, fie alaturi de bunul sau prieten, Ion Creanga. Dupa plecarea lui la Bucuresti, iesenii au botezat acest arbore «Teiul lui Eminescu».“
In fata teiului se afla un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu.