Gradina Botanica „Anastasie Fatu" din Iasi este cea mai veche de acest tip din Romania. A fost infiintata in 10 august 1856 de cel ce ii da numele acum, Anastasie Fatu, medic si naturalist, pe o proprietate cumparata de acesta.
Prima gradina, infiintata in 1856 de Anastasie Fatu la Rapa Galbena, a existat pana la moartea creatorului ei, in 1886, cand terenul a fost vandut de catre urmasii lui.
In 1873, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi infiinteaza o a doua gradina botanica, in apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brandza, iar majoritatea plantelor au fost donate de catre Anastasie Fatu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai exista si astazi, in curtea Muzeului de Istorie Naturala.
In 1921, profesorul Alexandru Popovici infiinteaza o gradina botanica noua in spatele cladirii Universitatii noi, unde construieste si mici sere, folosite pentru cresterea plantelor tropicale. Aceasta locatie se pastreaza pentru mai bine de 40 de ani, pana in 1963. In acest an se hotaraste mutarea gradinii in spatiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Topa, pentru ca aceasta sa satisfaca cerintele de invatamant.
Astazi, Gradina Botanica din Iasi acopera o suprafata de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa. Adaposteste peste 600 de soiuri de trandafiri si are sectie speciala pentru nevazatori.