PRO
· Favorizeaza sinteza vitaminei D
Ultravioletele, in special cele UVB, sunt necesare pentru sinteza, la nivelul pielii, a vitaminei D, importanta pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Totusi, utilizarea cremelor cu protectie solara poate bloca acest proces. Si, atunci, ce e de facut? Sa stam in jur de 15 minute la soare, fie inainte de 11.00, fie dupa 17.00, fara a folosi creme fotoprotectoare.
· Induce starea de bine
Sub actiunea soarelui, creste productia de serotonina. Aceasta substanta joaca un rol important in reglarea somnului, in transmiterea impulsurilor nervoase, dar si in asigurarea bunei dispozitii (este numita si hormonul fericirii). Un nivel redus de serotonina poate duce la aparitia depresiei. De asemenea, expunerea moderata la soare combate insomnia.
· Ajuta la tratarea unor boli de piele
Expunerea controlata la soare este benefica si in unele boli de piele. De pilda, in 80% din cazuri, soarele face bine celor cu psoriazis, afectiune care se manifesta prin aparitia pe piele a unor portiuni rosii acoperite cu coji sidefii, localizate in special pe genunchi, scalp si coate. Razele UVA si UVB folosite in fototerapie reduc procesul inflamator si unele simptome ale acestei boli precum mancarimea si durerea. Este bineca expunerea la soare sa se faca dimineata sau dupa ora 16.00.
Stiai ca...
...pe masura ce imbatranim, scade capacitatea corpului de a sintetiza vitamina D?
CONTRA
· Agraveaza diverse afectiuni
Persoanele cu unele boli trebuie sa evite cat pot de mult sa stea la soare. De pilda, la cei cu lupus, o boala de piele care afecteaza pielea, rinichii, inima, plamanii si celulele sangvine, soarele favorizeaza, in 70% din cazuri, aparitia leziunilor cutanate, a durerilor articulare si a oboselii accentuate. De asemenea, la cei cu acnee, cu toate ca, initial, se constata o imbunatatire a aspectului pielii, ulterior, expunerea indelungata duce la astuparea porilor si la blocarea secretiei de sebum.
· Accelereaza imbatranirea pielii
Razele ultraviolete sunt principalul factor implicat in imbatranirea prematura a pielii. Soarele ataca elastina si colagenul, proteine implicate in mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.
· Dauneaza vederii
Si retina are de suferit din cauza radiatiilor solare. Astfel, exista riscul aparitiei arsurilor de retina, persoanele cu ochii deschisi fiind mai vulnerabile. De aceea, este important sa purtam ochelari de soare cu factor de protectie solara UVA si UVB.
· Factor important de risc pentru cancerul de piele
Peste 90% din cancerele de piele sunt puse pe expunerii la soare fara protectie adecvata. In ultimii ani, din cauza subtierii stratului de ozon (care, in mod normal, are rol de protectie), la sol ajung mai multe radiatii ultraviolete, depasind nivelul suportat de piele.De aceea, a crescut si numarul cazurilor de persoane afectate.