Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castelul Peles, Sinaia, Valea Prahovei, Muzeul Pelisor
1.814 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
1.999 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Castelul Peles de la Sinaia / interior
1.865 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Topul celor mai importante atractii turistice - Romania
926 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Bran, istorie si legenda
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Windsor
1.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul If si Contele de Monte Cristo
997 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdre ale Palatului Versailles
2.493 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Totul despre Castelul Peles
1.316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O plimbare prin orasul Tokio in anul 1914
632 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Castelul Pelisor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2018  Adauga la favorite 1.029 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899-1902, din dorinta regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori. „Casa de vis“, ce imbina elemente germane cu unele romanesti, ilustreaza gusturile Reginei Maria si crezul acesteia in materie de frumos. De altfel, intreg Pelisorul pastreaza amintirea pregnanta a celei care avea sa devina regina tuturor romanilor, fiind si locul in care Regina Maria a trecut in eternitate.

In 2013 s-au implinit 110 ani de la inaugurarea castelului Pelisor, resedinta princiara si regala, si 20 de ani de cand si-a deschis portile pentru publicul larg, devenind muzeu, singurul in stilul Art Nouveau din Romania.

Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899-1902, din dorinta Regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori, Ferdinand si Maria, de catre arhitectul ceh Karel Liman (1855-1929), si este inaugurat un an mai tarziu, la 24 mai1903.

Castelul este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles:resedinta de vara a Casei Regale, adica Pelesul, Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, Pelisorul.

In Actul inaugural al castelului, pictat de regina pe un pergament se consemneaza:“Noi, Carol I, Rege al Romaniei, cladit-am aceasta casa alaturea de falnicul castel Peles pentru iubitii nostri nepoti. Sfintita de biserica spre a aduce binecuvantarea cerului, noi, Ferdinand, principe al Romaniei cu Maria, principesa primit-am aceasta noua cladire, cu inima recunoscatoare si plina de dragoste. Intrat-am cu ai nostri copii, Carol, Elisaveta si Maria, in anul mantuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, in ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelisor".

La sarbatoarea inaugurarii au fost prezenti, alaturi de monarhi si principii mostenitori, arhimandritul Nifon, ofiteri superiori ai armatei romane, personalitati din lumea politica si culturala, dar si numerosi localnici.

Casuta din copaci a Reginei Maria, “predecesoarea" Pelisorului

Inca dinainte de constructia Pelisorului, in 1897, viitoarea regina Maria a construit in apropierea Pelesului o casuta in copaci, unul din visele copilariei sale. Regina Maria relateaza in amanunt in „Povestea vietii mele“ dezvoltarea acestui proiect din tineretea sa:"Dragostea mea de nascociri originale si farama de fire copilareasca ce pastrasem in fiinta mea ma impinsera sa-mi cladesc o coliba mica si nostima, sus, in frunzisul unor pomi. Aceasta idee hazlie il incanta pe Lecomte du Nouy, arhitectul Unchiului; asadar, imi desena o casuta dragalasa si originala care trebuia proptita sus in aer, intre niste brazi uriasi. Isi poate cineva inchipui ce farmec avea pentru copiii mei aceasta casa ca din basme".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.