Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fetita cu foarfeca - Nicolae Tonitza –
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magie sau nu?
1.677 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Yousuf Karsh
824 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Itzhak Hanit - Touch / 23.02.2012 /II
1.701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Paul Cezanne -Three Colors
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carl Philipp Emanuel Bach - Compozitor si clavecinist
1.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eilat la Marea Rosie in 2016
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  The Shard Tower - London Bridge -Londra-2012
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Arhitectura traditionala romaneasca
1.258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Van Gogh
1.578 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Neoclasicism

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.05.2018  Adauga la favorite 1.425 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Conform lui Giulio Carlo Argan, in opera sa, Arta moderna, romantismul si neoclasicismul sunt, pur si simplu, doua fete ale aceleiasi monede. Pe cand neoclasicismul cauta idealul sublim, sub o forma obiectiva, romantismul face acelasi lucru, prin subiectivizarea lumii exterioare. Cele doua miscari sunt legate, deci, prin idealizarea realitatii.
Primele manifestari romantice in pictura vor aparea cand Francisco de Goya incepe sa picteze la pierderea auzului. O pictura cu tematica neoclasica, precum Saturn devorandu-si fiii, de exemplu, prezinta o serie de emotii pentru spectator, pe care il face sa se simta nesigur si speriat. Goya creeaza un joc de lumini si umbre care accentueaza situatia dramatica reprezentata. Desi Goya a fost un pictor academic, romantismul va ajunge mult mai tarziu la Academie. Francezul Eugene Delacroix este considerat a fi pictor romantic prin excelenta. Tabloul sau Libertatea conducand poporul reuneste vigoarea si idealul romantic intr-o opera care este compusa dintr-un vartej de forme. Tema este data de revolutionarii de la 1830 ghidati de spiritul Libertatii (reprezentati aici de o femeie purtand drapelul francez). Artistul se plaseaza metaforic ca un revolutionar din vartej, desi vedea evenimentele cu o anumita rezerva (reflectand influenta burgheza asupra romantismului). Aceasta este, probabil, opera romantica cea mai cunoscuta.
Cautarea de exotic, de neprimitor si de salbatic va reprezenta o alta caracteristica fundamentala a romantismului. Exprimarea senzatiilor extreme, paradisurile artificiale si naturaletea in aspectul sau rudimentar, lansarea in „aventuri" si imbarcarea in nave cu destinatia polilor, de exemplu, i-au inspirat pe anumiti artisti ai romantismului. Pictorul englez William Turner, spre exemplu, a reflectat acest spirit in opere precum Furtuna pe mare, unde aparitia unui fenomen natural este folosit pentru atingerea sentimentelor mentionate mai sus. Altii, folosind figuri mai mici, au ales pictura istorica, cum ar fi Salvator Rosa, care picta in maniera lui Claude Lorrain, artist baroc tarziu cu elemente romantice in picturi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.