Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ludovic Spiess
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea III – Razboiul ideilor
751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ororile de pe Insula Renasterii
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Monte Cassino
1.189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Brancusi sau scoala de a privi
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intelepciune si traditie: Marturii despre daci
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cosmos, Spatiu si Timp 3
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai tanar: Vulcanul Paricutin
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan Cel Groaznic
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In interiorul secretelor mormonilor
63 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Raffael Santi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.05.2018  Adauga la favorite 690 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Raffaello Santi, devenit cunoscut ca Rafael Sanzio (sau, simplu, Rafael), s-a nascut in primavara anului 1483, la 26 sau 28 martie, in orasul Urbino. Tatal sau a fost Giovanni di Santi di Pietro, pictor de curte al principilor de Montefeltro. Urbino a fost in timpul Renasterii un important centru al vietii culturale italiene.
Tineretea si anii de ucenicie
Rafael - Portretul lui Baldassare Castiglione

Raffael a crescut intr-un mediu foarte receptiv la arta, primul sau profesor fiind chiar tatal sau, poate nu prea remarcabil ca pictor, dar fara indoiala un bun pedagog. La varsta de unsprezece ani, Raffael ramane orfan. Nu se stie daca la vremea aceea frecventa deja la Perugia atelierul lui Perugino, dar este sigur ca prezenta sa in cercul marelui pictor dateaza din 1496. Raffael isi ajuta maestrul in realizarea a numeroase comenzi, de aceea pe unele tablouri ale lui Perugino criticii inclina sa recunoasca urmele penelului sau. In anul 1500, numele lui Rafael este mentionat intr-un contract cu titulatura de "magistru", ceea ce dovedeste masura talentului sau, caci este rar ca un tanar de 17 ani sa fie recunoscut ca maestru.

Cand Raffael soseste la Florenta in anul 1504, gloria artei florentine incepuse sa paleasca, dar dovezile epocii sale de aur mai erau inca vii. Raffael studiaza stilul vechi al lui Masaccio, cuceririle lui Leonardo da Vinci si Michelangelo, ceea ce l-a dus la obtinerea unor rezultate stralucite si la perfectionarea propriului stil. Dar pentru Raffael, a carui ambitie era uriasa, Florenta incepe sa se dovedeasca a fi prea mica. In aceasta perioada, la Roma, arhitectul Bramante incepe lucrarile de constructie a Bazilicii Sfantul Petru. Bramante, care era si el originar din Urbino, il sfatuieste pe papa Iuliu al II-lea sa-l angajeze pe Raffael la Vatican Raffael soseste la Roma la sfarsitul anului 1508 sau inceputul lui 1509 si se apuca de lucru fara intarziere. Ia parte la decorarea "stanze"-lor - camerele apartamentului papal din Vatican - unde se pastrasera si decoratiile altor artisti. Stilul fin si generos al lui Raffael l-a incantat in asa masura pe papa, incat a dat ordin sa fie acoperite cu vopsea picturile altor maestri, pentru ca gloria realizarii frescelor din acele incaperi sa-i revina exclusiv lui Rafael. Executia acestei lucrari dureaza pana in anul 1517. Picturile si decoratiunile sale grandioase starnesc admiratia locuitorilor Romei.
Raffael - Portretul lui Francesco Maria della Rovere (1514) - Muzeul Czartoryski, Cracovia

Creste repede si renumele lui Raffael, astfel incat primeste nenumarate comenzi. Artistul realizeaza multe portrete - cum este cel al lui Baldassare Castiglione sau al Donei Velata - picteaza o serie de Madone de un farmec fara egal. Cand in 1514 Bramante moare, noul papa, Leon al X-lea, ii incredinteaza lui Rafael conducerea lucrarilor de constructie a Bazilicii Sfantul Petru.

Roma, care a ajuns acum capitala Renasterii italiene, este in acelasi timp si orasul celor mai stralucitoare monumente din Antichitate. Papa ar vrea sa glorifice aceasta epoca si il insarcineaza pe Raffael sa execute desene despre Roma antica. Aceasta ultima lucrare nu o mai poate duce la bun sfarsit. La 6 aprilie 1520, in varsta de numai 37 de ani, Raffael moare subit. Giorgio Vasari, biograful artistilor Renasterii italiene, el insusi pictor, noteaza: "Cand a disparut acest artist nobil, arta s-a oprit in loc ca si cum ar fi orbit".
La scurta vreme dupa sosirea sa la Roma, Rafael incepe lucrarile de decorare a camerelor din Vatican, cunoscute ulterior sub numele de Le Stanze di Raffaello. Aici ia nastere una din cele mai importante creatii ale sale, Scoala ateniana. La cererea personala a papei, frescele din Stanza della Segnatura abordeaza temele: Adevarul, Bunatatea si Frumusetea. In scena infatisand Parnasul, Rafael identifica Frumusetea cu muzica si poezia, Bunatatea este exprimata de virtutile fundamentale, iar Adevarul, legat de notiunea ratiunii, este reprezentat de grupul filozofilor din Atena antica.

Scoala din Atena este o alegorie a filozofiei. In centrul tabloului apare Platon, tinand intr-o mana dialogul "Timaios" iar cu cealalta mana aratand spre cer, lumea ideilor desavarsite, alaturi de el Aristotel tine in mana stanga "Etica", iar cu dreapta arata spre pamant. Aceste gesturi pot fi interpretate drept contrare: idealismul primului este opusul doctrinei filozofice a naturii pe care o afirma celalalt. Tavanul cu casete al cladirii aminteste de noua Basilica Sfantul Petru pe care Bramante tocmai o construieste.
Madonele lui Rafael
Rafael - Madonna Sistina (1513) - Gemaldegalerie, Dresda

Raffael a pictat numeroase compozitii in care apare figura Fecioarei Maria in diferite ipostaze. In 1507, cand mai era inca la Florenta, picteaza Madona cu sticlete, restaurata mai tarziu de Rodolfo Ghirlandaio. In tabloul Madonna dell'Impannata, Fecioara Maria si Pruncul Iisus sunt inconjurati de Sfanta E


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.