Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cultivarea tuberozelor in gradina
2.767 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantare bulbi de gladiola
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum si cand plantam bulbii de lalele
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum amenajam gradina .Suport pentru flori.
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza corect gladiolele
684 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza gazonul pentru peluza
610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea cepei
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza bulbii de anemone
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ALLIUM
964 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum amenajam gradina .
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Cand si cum se planteaza bulbii de gladiole

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.05.2018  Adauga la favorite 2.176 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bulbii de gladiole se planteaza in gradina primavara, incepand de la sfarsitul lunii martie, pana la sfarsitul lui mai.

Cel mai bun loc din gradina pentru plantarea bulbilor de gladiole este cu pamant usor, fertil, bine drenat, care sa nu permita stagnarea apei, ceea ce ar duce la putrezirea bulbilor.
Inainte de plantare solul se lucreaza in adancime la 20 de centimetri, se incorporeaza mranita si ingrasamant daca solul este sarac. Bulbii se planteaza la 10 centimetri in pamant, la distanta de 20-30 cm unul de altul.
Ideal, spatiul trebuie sa fie insorit (dar ferit de arsita verii) sau partial insorit. Temperaturile excesive din sol si aer impiedica dezvoltarea normala a plantei si polenului, florile ramanand mici, decolorate, iar ultimii 3-4 boboci se ofilesc fara a se deschide.
Gladiolele se vor sustine cu araci sau alte sisteme pe masura ce se vor dezvolta. Gladiolele cresc si se dezvolta bine si la umbra, insa vor inflori slab sau deloc.
Toamna tarziu, bulbii se scot din pamant, se invelesc in hartii si se pastreaza pana in primavara urmatoare intr-un loc racoros si uscat.
Cat costa bulbii de gladiole
Pe siteurile si in magazinele de specialitate, bulbii de gladiole se vand incepand de la pretul de 1 – 1,5 lei / bulb. Pentru cei care cumpara cantitati mari, pretul este de 0,25 pana la 0,65 bani pe bulb, in functie de dimensiunea acestuia si de varietate.
SFATUL MEU: atunci cand vremea permite si luna martie este suficient de calduroasa, incepeti plantarea bulbilor de gladiole esalonat pe mai multe saptamani, astfel incat sa ajungeti cu plantarea pana la jumatatea lunii mai. In acest fel, gladiolele vor inflori pe rand si veti avea o perioada lunga gladiole inflorite in gradina.
Lucrari de ingrijire la gladiole
Cea mai importanta lucrare este distrugerea buruienilor, mai ales in primele stadii de dezvoltare ale gladiolelor. De asemenea, este necesara distrugerea crustei care se formeaza la suprafata solului, pentru a permite drenarea apei si aerisirea solului in profunzime. In acest fel, se reduce riscul aparitiei bolilor.
In lunile de vara, gladiolele se uda constant, fiind sensibile la seceta. Se fertilizeaza la nevoie, pentru a spori inflorirea.

Morfologie gladiole (dupa Elena Selaru)

Se cunosc peste 250 specii spontane si cultivate. Gladiolele sunt plante perene, erbacee, ce depasesc 1,5 m inaltime. In pamant prezinta un tuberobulb, organul de inmagazinare a substantelor de rezerva, cunoscut de cultivatori sub numele de „ceapa", globulos sau plat, acoperit cu tunici de culori diferite (brun, roz) ce prezinta fibre paralele sau in retea, spre varf, pe toata lungimea.
La inceput, produc un numar de frunze alungite, in general 8-9 frunze. Din acestea, la inceput, 4 sau 5 sunt prinse de nodurile inferioare ale axului care formeaza noul tuberobub, celelalte se dezvolta in lungul tijei florale.Tuberobulbii care au dimensiuni pentru inflorire, intotdeauna initiaza flori. In cazul in care plantele nu ajung sa infloreasca, florile initiate pier in anumite stadii de dezvoltare.
Inflorescentele secundare se pot dezvolta din mugurii axilari de la a 3-a frunza superioara. Initierea (inducerea) inflorescentei incepe curand dupa plantare, cand lastarii au 30-40 cm lungime. Initierea individuala a florilor continua pana in stadiul de a 7-a frunza.
Specific gladiolelor este formarea a doua straturi de radacini, primul din vechiul bulb, urmatoarele din bulbul inlocuitor. Primele radacini formate pe seama vechiului bulb sunt mai groase (6 mm diametru) si mai lungi fata de urmatoarele.
Dezvoltarea radacinilor pe bulbul tanar se face superficial, cu 2-3 cm deasupra vechilor radacini. In acest fel gladiolele au posibilitatea exploatarii complete a unui strat de sol de 35 cm grosime.

Specii si soiuri de gladiole (dupa Milea Preda, 1979)
Gladiolele actuale reprezinta hibrizi intre diferite specii spontane, precum si hibrizi ai hibrizilor obtinuti ulterior, cuprinse toate sub denumirea de Gladiolus hybridus.
Datorita numarului mare de soiuri existente, s-au facut numeroase clasificari. In practica, se foloseste mult clasificarea soiurilor de gladiole dupa precocitarea infloririi si anume:
– Soiuri foarte timpurii, care infloresc la 70 de zile de la plantare.
– Soiuri timpurii, care necesita peste 70 de zile de la plantare la inflorire.
– Soiuri semitimpurii, care necesita 80 de zile de la plantare la inflorire.
– Soiuri tarzii, care necesita 90 de zile de la plantare la inflorire.
– Soiuri foarte tarzii, care necesita peste 90 de zile de la plantare la inflorire.
Aceasta clasificare este foarte importanta pentru stabilirea perioadei optime de plantare. Dupa talia plantei, gladiolele se impart astfel:
– gladiole pitice, 50-70 cm inaltime.
– gladiole mijlocii, de 120 cm inaltime.
– gladiole inalte, de peste 120 cm inaltime.
Un alt criteriu folosit la clasificarea gladiolelor este culoarea florilor. Cele mai apreciate si raspandite sub aspectul culturii sunt gladiolele rosii cu diverse nuante spre oranj sau violaceu, apoi gladiolele roz, albe si galbene.
Soiuri de gladiole mai cunoscute
-cu flori rosii: Cordula, Life Flame, Lovely Melody, Herman v.d. Mark, Hawaii, Eurovision.
-cu flori roz: Bon voyage, Friendship, Wild Rose, Ma Jolie.
-cu flori galbene: Flower Song, Vink’s Glory.
-cu flori portocalii: Peter Pears.
-cu flori violet: Glock, Memorial Day.
-cu flori albe: Maria Goretti, White Friendship, White Excelsior, Tequendame.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.