AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Aceasta perioada (care a debutat cam prin 8.000 i.e.n., in Orientul Apropiat) a insemnat o puternica schimbare pentru societatile umane, care trec la agricultura si cresterea animalelor, odata cu aceasta asistam si la o dezvoltare a fenomenului religios.
SantaCruz-CuevaManos-P2210651b.jpg
Un sit arheologic deosebit, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, il constituie ansamblul picturilor rupestre din zona Iberica a bazinului mediteraneean. Acesta dateaza in perioada dintre mezolitic si neolitic si se remarca prin prezenta a numeroase figuri antropomorfe, in care barbatul are forma stilizata a unei cruci, iar femeia a unui triunghi. Localitatile in care se gasesc cele mai multe astfel de exemple sunt: El Cogul, Valltorta, Alpera si Minateda. Reprezentari similare s-au descoperit in nordul Africii (Sahara, Muntii Atlas), dar si pe teritoriul actualului Zimbabwe. Picturi rupestre la fel de remarcabile se afla si in pesterile din regiunea raului Pinturas din Argentina, cea mai cunoscuta fiind numita Cueva de la Manos (Pestera mainilor), deoarece s-au gasit imprimate multe imagini de maini ale omului preistoric. Tot prin imprimare, dar cu ajutorul scoicilor, a inceput sa fie decorata ceramica. Apar materiale, precum: cuart, chihlimbar, jasp.
La fel, in aceasta perioada, asistam la aparitia primelor elemente de sistematizare urbana, lucru vizibil in asezari ca: Ierihon (Palestina), Jarmo (Irak), Catalhoyuk (Anatolia).