V-ati intrebat vreodata cine a inventat creionul? Ei bine, creionul isi are inceputurile inca de pe vremea Egiptului Antic. Cu aproximativ 5000 de ani in urma, egiptenii foloseau tulpini de bambus, stuf sau papirus prin care se turna plumb. Primele modele tip creion au fost folosite de scribii din Roma Antica, acestia folosind o vergea metalica, deobicei din plumb, denumita “stylus".
Trecerea de la plumb la grafit se face in preajma anului 1564, cand se descopera o cantitate uriasa de grafit in Anglia. Grafitul (carbonul negru) a fost preferat in detrimentul plumbului deoarece lasa urme mai negre si mai fine.
In anul 1795, Nicolas-Jacques Conte patenteaza inventia creionului de lemn cu mina de grafit. Conte a descoperit calea de a fabrica un amestec de grafit cu argila (folosit ca liant) pe care il ardea si apoi il introducea in tuburi din lemn. Astazi se fabrica creioanele dupa principiul lui N.J.Conte, considerat un pionier al creionului alaturi de inventatorul ascutitoarei, Bernard Lassimone.
NASA si URSS au folosit creioane pentru misiunile spatiale, acestea putand scrie la gravitatie 0, spre deosebire de pasta din pixuri care pluteste in imponderabilitate.
In zilele noastre cele mai multe creioane sunt fabricate si exportate de China. Cel mai mare creion din lume se afla in Kuala Lumpur, acesta aflandu-se in incinta fabricii, avand o lungime peste de 22 de metri, a fost numit “Castell 9000". Cel mai scump creion din lume are pretul de pornire de 20 000 de dolari. Acesta este fabricat din lemn de cedru, cu aur de 18 karate si trei diamante.
Creionul mecanic este un instrument mai modern, avand la baza un mecanism care impinge mina de grafit si poate fi reincarcat. Mina din creion este mult mai fina decat la un creion obisnuit. In medie, cu un creion se poate trasa o linie de 50 de km sau se pot scrie 40 000 de cuvinte.