Muntii Caucaz sunt la o aruncatura de bat de doua ore si jumatate. Dar partea cea mai buna in ceea ce-i priveste este ca georgienii au inteles in anii recenti necesitatea de a le exploata potentialul turistic.
Schi si snowboard de top in Gudauri
Pe scurt, o excelenta alternativa de schi o reprezinta statiunile montane georgiene, in frunte cu Gudauri, care se detaseaza ca fiind cireasa de pe tortul acesta de un alb imaculat pe care l-am descoperit la final de februarie. Si chiar daca nu am mancat o felie intreaga din el, adica nu am pus schiurile in picioare pentru a cobori pe partiile imbietoare, am gustat vreme de cateva ore din deliciile unei ierni caucaziene, mergand in mijlocul schiorilor, urcand cu telecabina si cu telescaunul pana la 3307 m, acolo unde se afla varful Sadzele, cel mai inalt varf in care poti ajunge din statiune (mai este o optiune, ceva mai joasa – Varful Kudebi, la 3007 m).
La Sadzele, peisajul este absolut fabulos. Crestele varfurilor caucaziene te inconjoara cu mantiile lor albe, de jur imprejur. Intr-o zi senina, cum am avut norocul sa avem, contrastul cu albastrul cerului este incantator. De la Sadzele se vede si varful Kazbegi, 5047 m, al treilea cel mai inalt munte din Georgia (dupa Shkara – 5201 m si Janga – 5051 m) si al doilea varf de origine vulcanica din Caucaz, dupa celebrul Elbrus. Am admirat nu doar frumusetea naturii ci si exuberanta schiorilor, unii dintre ei, ceva mai infierbantati, ajungand la bustul gol spre deliciul fetelor care nu ezitau sa se pozeze cu ei pentru a ramane cu amintiri fierbinti despre aceasta culme muntoasa pe care, odata ajuns, te simti un fel de rege al lumii.