AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Casele traditionale romanesti au avut si inca mai au rolul de asigurare a adapostului permanent si durabil, ceea ce este caracteristic populatiilor sedentare.
n trecut, o gospodarie taraneasca, oricat de mica ar fi fost, producea singura aproape tot ce era nevoie pentru familie. Satele erau adevarate vetre de viata, din toate punctele de vedere, inclusiv cel social, economic, istoric, antropologic. Tocmai aceasta diversitate contribuie la varietatea arhitecturii populare.
Caracteristicile unei case traditionale romanesti
Casa traditionala este pozitionata separat fata de anexele din gospodarie. Incaperile de locuit, carora noi le spunem astazi dormitoare, sunt grupate de-a lungul unei axe care arata directia de orientare a ferestrelor si a usilor casei (est, sud sau sud-est).
Spatiile de locuit sunt decorate cu textile, mobilier si ceramica, pictura pe lemn si sticla, piese de port, obiecte de uz casnic. Camerele nu sunt inalte, iar tavanele au grinzi.
Spatiul interior este deschis spre exterior prin intermediul prispei, un element de arhitectura original, specific arhitecturii taranesti din Romania. Prispa este joasa sau inaltata, in functie de zona, cu foisor cu stalpi si balustrada. Sau fara foisor. (sursa – RomanianMonasteries.org)
Copaciu,-casa-taraneascaDistrugerea caselor taranesti romanesti incepe odata cu socialismul
Viata satului este zguduita si afectata profund incepand cu anii 50. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, au loc mari transformari politice si economice in Romania lasata oricum distrusa de razboi. Cea mai dura forma de distrugere a inceput odata cu colectivizarea agriculturii de catre comunisti, care a inceput in 1949. Intrasem deja in era socialista. Pana in anul 1962, s-au produs schimbari in lant – de la conceptia despre viata si munca, pana la noi meserii, de la o noua viziune asupra gospodariei din mediul rural, pana la transformarea bugetului unei familii.