Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  37 DE CURIOZITATI DESPRE ANIMALE - Episodul 2 |
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conflicte ale naturii:
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Girafa
954 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba unui cameleon
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Testoasa de Galapagos
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 Lucruri Pe Care Le Stim Gresit Despre Animale
1.758 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
  Curiozitati din ocean
1.520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  oameni, animale , pasari...si alte curiozitati
2.165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Top 50 detalii pe care nu le stiai despre animale
532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciocanitoarea neagra
1.853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

TOP 10 Curiozitati despre furnici

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.03.2018  Adauga la favorite 2.629 vizualizari

Nota film: 4 / 5 (2 voturi )
   
 
Anatomie

Furnicile sunt construite sa fie foarte rezistente si eficiente in munca pe care o depun. O furnica poate ridica de 20 de ori greutatea ei.

Fiecare individ are 6 picioare puternice, dotate cu 3 articulatii, ce permit furnicii sa se deplaseze pe orice fel de teren accidentat. Daca un om ar putea alerga atat de repede precum o frunica, raportat la greutatea lui, atunci ar avea o viteza similara cu cea a unui cal de curse.

Furnicile sunt cele mai inteligente insecte. Creierul lor contine in jur de 250.000 de celule nervoase, fiind cel mai bine dezvoltat dintre toate insectele. Prin comparatie, creierul uman are 10 milioane de celule.

Cei doi ochi sunt formati din alti ochii mai mici, si ofera un simt vizula foarte bine dezvoltat. Cu toate acestea, exista si specii de furnici fara vedere. Acestea comunica prin semnale chimice, de tipul feromonilor. Comunicarea chimica este folosita de toate tipurile de furnici, fiind cea mai eficienta.

Furnicile au doua maxilare puternice, care functioneaza precum foarfecele. Insectele nu pot inghiti hrana solida, ci doar seva sau sucul alimentelor, pe care le storc cu falcile solide.

Fiecare furnica prezinta 2 stomacuri: intr-unul acumuleaza mancare pentru sine, iar in celalalt pentru colonie.

Antenele sunt folosite atat pentru simtul tactil, dar si pentru miros.

Unele specii de furnici sunt dotate la extremitatea posterioara cu un ac, folosit pentru aparare sau pentru a-si prinde prada. Toxinele unor specii sunt foarte otravitoare putand omori chiar si un om ( daca este intepat de un numar mare de furnici). Inchizita folosea anumite tipuri de furnici pentru a omori sau tortura.

Nu toate speciile de furnici prezinta ac. Unele, precum furnicile de padure si furnicile negre, au abilitatea de a raspandi un jet bogat in acid formic. Astfel de fornici sunt luate de pasari in penajul lor pentru a le ajuta sa scape de paraziti. La schimb, furnicile au parte de o masa copioasa.

In functie de munca pe care o depun in colonie, furnicile sunt construite diferit. De exemplu, furnicile-soldat, responsabile de apararea musuroiului, au capul mai mare decat cele lucratoare. Ele astupa intrarea in colonie cu capul supra-dimensionat. In momentul in care o furnica de-a casei soseste, aceasta ii rosteste chimic parola si poate intra. Furnicile straine sunt oprite.

Colonia

In functie de specie, o colonie poate fi formata din cateva sute de indivizi sau cateva milioane.

Colonia este condusa de cel putin o regina. Aceasta este singura care are dreptul sa procreeze. Regina poate trai pana la 35 de ani. In momentul in care moare o alta regina ii poate lua locul sau musuroiul este condamnat la pieire. Regina are aripi, pe care le pierde dupa imperechere. De obicei, este mai masiva decat furnicile lucratoare.

Regina se imperecheaza cu unul sau mai multi masculi, numiti trantori. Si ei prezinta aripi, imperecherea facandu-se in zbor. Ei sunt mai micuti si decat restul furnicilor. Dupa reproducere, ei vor muri. Regina se imperecheaza o singura data in viata, materialul seminal acumulat fiind suficient pentru a fertiliza ouale pana va muri.

Furnicile lucratoare sunt cele pe care le putem vedea peste tot. Ele mentin viata musuroiului. O lucratoare traieste intre 45 si 60 de zile. Furnicile muncitoare pot avea diverse roluri, bine definite: paznici, vanatori, culegatori, gunoieri, dadace, soldati etc.

Furnicile gunoier strang materiile fecale sau resturile nedorite din musuroi si le depoziteaza la “groapa de gunoi" aflata in afara coloniei.

Furnicile legionar din America de Sud, traiesc in colonii formate din 700.000 de membri. Ele sunt furnici nomade, intreaga colonie fiind intr-o perpetua calatorie. Sunt extrem de agresive si distrug tot in calea lor. Colonia isi poarta in calatorie ouale si larvele, care se dezvolta din mers.

In musuroi, ouale si larvele sunt asezate pe varste. Seara ouale sunt duse spre centrul musuroiului pentru a fi protejate de frig, iar dimineata sunt readuse spre suprafata pentru a se incalzi.

Furnicile lucratoare nu au voie sa se reproduca, in general sunt sterile. Totusi, daca depun oua acestea nu vor fi fertilizate si vor ajunge sursa de hrana.

Furnicile sunt omnivore. Consuma atat insecte, larve,oua cat si fructe, frunze, material vegetal.

Cand o furnica descopera o sursa valoroasa de hrana, ia atat cat poate duce si se intoarce la musuroi, dar nu inainte de a lasa o urma oflactiva, care sa ii permita ei sau suratelor ei sa se intoarca la aceasta sursa.

Furnicile se lupta intre ele, ce-i drept destul de rar. Armatele a doua colonii incing adevarate razboaie, care pot dura zile intregi. La final, pe campul de batalie vor zacea mii sau milioane de cadavre.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.