Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industrias, producator/regizor de film, filantrop american si unul dintre cei mai bogati oameni din lume.
Acesta a castigat faima la sfarsitul anilor 1920 ca producator de film independent, realizand filme cu buget ridicat si de cele mai multe ori controversate, precum Hell's Angels, Scarface si The Outlaw. Hughes a fost unul dintre cei mai influenti aviatori din istorie. El a doborat numeroase recorduri de viteza in aer (pentru care a castigat numeroase premii), a construit avionul Hughes H-1 Racer si H-4 "Hercules" aircraft, a cumparat si dezvoltat Trans World Airlines. Hughes este amintit pentru stilul de viata excentric si izolat, datorat tulburarii sale obsesiv-compulsive. Mostenirea lasata de Hughes este Institutul de medicina Howard Hughes.
Locul nasterii lui Howard Hughes, Jr. este disputat intre Humble sau Huston, Texas; data este de asemenea disputata. Hughes sustinea ca ziua lui de nastere este in Ajunul Craciunului.[1] Parintii lui au fost Allene Stone Gano si Howard R. Hughes, Sr..[2][3] Hughes a dovedit aptitudini extraordinare in inginerie, construind primul transmitator radio din Huston, la varsta de 11 ani.[4] La varsta de 12 ani, Hughes a fost fotografiat intr-un ziar local ca fiind primul baiat din Huston care are o bicicleta motorizata, pe care a construit-o singur, folosind parti dintr-un motor cu aburi al tatalui sau.[5] Hughes a fost un student detasat. Ii placea matematica si zborul, luand lectii de zbor de la varsta de 14 ani. Apoi, a luat cursuri de matematica si inginerie la Caltech.[4][5] Allene Hughes a murit in anul 1922 din cauza unor complicatii la o sarcina extrauterina. In ianuarie 1924, Howard Hughes Sr. a murit in urma unui atac de cord. Pierderea celor doi se pare ca l-au inspirat pe Hughes sa infiinteze un laborator de cercetare medicala, in anul 1925, la varsta de 19 ani. Dupa decesul parintilor, Hughes a mostenit 75% din averea familiei.[6] Hughes a renuntat la studiile de la Universitatea Rice la scurt timp dupa moartea tatalui sau. Pe 1 iunie 1925 s-a casatorit cu Ella Botts Rice (1904-1992), fiica lui David Rice si Martha Lawson Botts de Huston, Texas. Apoi, Hughes s-a mutat in Los Angeles, unde spera sa devina cunoscut facand filme.
Primele sale doua filme, "Everybody's acting" (1927, in limba romana= "Toata lumea joaca teatru") si "Two Arabian Knights" (1928, in limba romana= "Doi Cavaleri Arabi") au fost succese financiare, casigand si anumite premii. Apoi, filmele "The Racket"(1928, in limba romana= Scandalul) si "The Front Page" (1931, in limba romana- Prima pagina) au fost nominalizate pentru Premiile Academiei. Hughes a cheltuit 3,8 milioane de dolari pentru a realiza "Hell's Angels" (Ingerii iadului), un film despre aviatie, lansat in anul 1930. Apoi, a realizat alt succes, Scarface, in 1932. Mai tarziu a facut "The Outlaw", in rol principal fiind Jane Russell, pentru care Hughes a conceput un sutien special (pe care, apoi, Jane a hotarat sa nu il poarte din cauza ca nu i se potrivea). Scarface si The Outlaw au primit o atentie deosebita din partea cenzorilor; Scarface pentru violenta, The Outlaw pentru costumele sumare ale lui Jane Russell.
Sotia lui Hughes s-a intors in Huston in 1929 si a divortat. Hughes a fost vazut cu multe femei cunoscute, printre care Billie Dove, Bette Davis, Ava Gardner, Olivia de Havilland, Katharine Hepburn si Gene Tierney. De asemenea, a cerut-o si pe Joan Fontaine de cateva ori, conform autobiografiei sale No Bed for Roses. Bessie Love a fost amanta lui Hughes in timpul primei sale casnicii. Jean Harlow l-a acompaniat la premiera filmului Hell's Angels, dar Noah Dietrich a scris multi ani mai tarziu ca relatia lor a fost strict profesionala—lui Hughes ii era antipatica. In cartea sa din anul 1971, Howard: The Amaizing Mr. Hughes, Dietrich spune ca Hughes a placut-o si respectat-o pe Jane Russell, dar nu a avut o relatie romantica cu ea. Conform autobiografiei lui Jane, Hughes a incercat sa se culce cu ea intr-o seara, dupa o petrecere. Russell (care era maritata atunci) a refuzat, iar Hughes a promis ca nu se va mai intampla. Cei doi au continuat o prietenie profesionala si privata timp de multi ani. Hughes a ramas prieten bun cu Tierney - cand fiica sa s-a nascut surda si oarba, cu un retard mental din cauza ca Tierney a suferit de rubeola pe timpul sarcinii; Hughes a avut grija sa primeasca cea mai buna ingrijire medicala si a acoperit toate costurile.
Pe 11 iulie 1936, o masina condusa de Hughes a lovit si omorat un pieton pe nume Gabriel Meyer intr-o intersectie din Los Angeles. Desi Hughes a fost declarat treaz la spitalul la care a fost dus dupa accident, un doctor din acel spital a declarat in scris ca Hughes bause. Hughes a fost dus la inchisoare, fiind suspect de omucidere din neglijenta. Un martor ocular a declarat la politie ca Hughes conducea neglijent si cu viteza excesiva si ca Meyer stationa intr-o zona ferita. Dar pana la proces, martorul si-a schimbat declaratia, sustinand ca Meyer s-a indreptat direct spre masina lui Hughes. Hughes a dat aceeasi declaratie reporterilor dupa proces, spunand, "Conduceam cu viteza redusa, cand un om a iesit din intuneric, chiar in fata mea". Instanta juridica a hotarat ca Hughes este nevinovat.
Pe 12 ianuarie 1957, Hughes s-a casatorit cu Jean Peters, pe care o cunostea la Hollywood timp de multi ani.
Hughes a fost toata viata sa un entuziast al aviatiei, pilot si inginer de avioane. La aeroportul Rogers din Los Angeles, Hughes a invatat sa zboare de la pionieri ai aviatiei, printre care si Moye Stephens. Hughes a stabilit numeroase recorduri mondiale si a proiectat si construit multe avioane cat timp a fost la conducerea Hughes Aircraft, la aeroportul din Glendale. Operand de acolo, cel mai important avion din punct de vedre tehnologic pe care l-a proiectat a fost Hughes H-1 Racer. Pe 13 septembrie 1937, Hughes a stabilit ceea ce se credea ca este un record de viteza aeronautica, atingand viteza de 566 km/h la testul sau din aproprierea orasului Santa Ana, California. Cu toate acestea, este acum recunoscut ca Giuseppe Motta a ajuns la 362 mph in anul 1929 si George Stainforth a atins 407,5 mph in anul 1931. La un an si jumatate dupa aceea, pe 19 ianuarie 1937, folosind un H-1 Racer reproiectat, caruia i-a adaugat aripi extinse, Hughes a stabilit un record de viteza transcontinental, zburand non-stop din Los Angeles pana in New York in 7 ore, 28 de minute si 25 de secunde (doborandu-si propriul record de 9 ore si 27 de minute). Viteza medie din timpul zborului a fost de 518 km/h.
Este posibil ca H-1 Racer sa fi inspirat multe avioane de razboi din cel de-al Doilea Razboi Mondial, precum Mitsubishi Zero, Focke-Wulf Fw 190 si F8F Bearcat,[9] desi nu a fost confirmat.
Pe 10 iulie 1938, Hughes a mai stabilit un record, zburand in jurul lumii in doar 91 de ore (3 zile si 19 ore), depasind recordul precedent cu mai mult de 4 zile. Decoland din New York, a continuat prin Paris, Moscova, Omsk, Yakutsk, Anchorage, Menneapolis si apoi a ajuns din nou la New York. Pentru acest zbor nu a folosit un avion proiectat de el, ci un Lockheed Super Electra (un avion cu doua motoare si echipaj format din patru oameni) dotat cu sistem de comunicatii si navigatie de ultima ora. Hughes a vrut ca acest zbor sa fie un triumf al tehnologiei, aratand ca zborul in siguranta pe distante mari este posibil. In anul 1938, aeroportul William P. Hobby din Huston, Texas, a fost redenumit aeroportul "Howard Hughes", dar s-a revenit la numele original, dupa ce populatia nu a fost de acord ca aeroportul sa fie numit dupa o persoana in viata.
Ca aviator, Hughes a primit numeroase premii si distinctii, printre care trofeul Harmon, in anul 1936 si 1938, trofeul Collier in anul 1938, premiul Octave Chanute in anul 1940, precum si cea mai inalta distinctie civila a Statelor Unite. Conform ziarului New York Times, Hughes nu s-a dus niciodata la Washington ca sa-si ridice distinctia. Presedintele Harry S. Truman i-a trimis-o prin posta.
Hughes a fost implicat intr-un accident aeronautic aproape fatal pe data de 7 iulie 1946, in timp ce pilota un prototip al armatei, XF-11, deasupra orasului Los Angeles. Accidentul a avut loc din cauza unei scurgeri de ulei care a facut ca unul din motoare sa mearga in sens invers. Avionul a intrat in picaj. Hughes a incercat sa il salveze, incercand sa aterizeze pe terenul de golf, dar nu a reusit sa ajunga la destinatia propusa, prabusindu-se in cartierul Beverly Hills.[10] Dupa ce avionul s-a oprit, in urma lovirii a trei case, rezervoarele de benzina au explodat, dand foc aeronavei chiar langa casa Lt Col. Charles E. Meyer.[11]Hughes a reusit sa iasa din avionul in flacari, dar a ramas pe jos, langa el pana cand l-a salvat Sergentul William L. Durkin, care era in zona din intamplare, in vizita la niste prieteni. In urma accidentului, Hughes a suferit o fractura a claviculei, 24 de coaste rupte si numeroase arsuri de gradul 3. Cu toate acestea, Hughes era mandru ca mintea lui a ramas neafectata. Cat timp statea pe patul de spital, a decis ca nu ii place design-ul patului. Hughes a chemat ingineri care l-au ajutat sa faca un design nou, un pat dotat cu apa calda si rece, 30 de motoare electrice si telecomanda. Se crede ca de atunci a devenit dependent de morfina. Mustata sa caracteristica, pe care a purtat-o de atunci a avut rolul de a ascunde o cicatrice de deasupra buzei, din urma accidentului.