Simptomele si diagnosticul cancerului oral
Cel mai important aspect in depistarea cancerului oral este recunoasterea simptomelor in stadii incipiente. De aceea este important ca orice modificare de la nivel oro-facial sa fie comunicata medicului in cel mai scurt timp.
Primul semn care ar trebui sa ridice suspiciune de boala, este marirea exagerata in volum a ganglionilor. De asemenea, se va observa ca, la palpare, acestia devin duri si imobili. Potrivit medicilor, ganglionii sunt singurii care sufera modificari in majoritatea tipurilor de cancer oral, de exemplu in cancerul limbii, al sinusurilor sau al amigdalelor.
Frecvent, acest simptom de boala este insotit de dificultate la inghitire.
Simptomele cel mai des intalnite in cancerele orale sunt: pete de culoare rosie intense, netede, pete albe sau pete mixte de culoare alba si rosie, sangerare la nivelul cavitatii bucale, dificultate sau dureri la inghitire, prezenta unei leziuni sau inflamatii localizate pe buza sau in gura care nu se vindeca, dureri ale dintilor etc.
Diagnosticul precis se pune printr-un consult de specialitate. Consultul se va face la nivelul planseului bucal, al palatului, gingiilor, limbii, interiorul gatului si obrajilor. Se vor palpa si gangilonii limfatici din zona gatului. De asemenea, biopsia este o modalitate sigura de diagnostic prin care se poate stabili daca zona anormala este sau nu canceroasa.
sus
Cancerul oral - tratament si prevenire
Tratamentul cancerului oral se face in functie de stadiul de evolutie al acestuia la momentul depistarii lui. Pentru a determina stadiul evolutiv, se fac niste investigatii suplimentare cum ar fi radiografii dentare, computer tomograf sau RMN.
Neexistand date stiintifice cu privire la predispozitia unor persoane la cancerul oral, mai exista si alti posibili factori determinanti ai acestuia cum ar fi consumul excesiv de alcool, expunerea la soare si istoricul personal care contine cazuri de cancer la cap sau gat.
Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea cancerului oral, renuntarea la fumat si consumul moderat de alcool joaca un rol esential. De asemenea, se recomanda un comportament sexual responsabil, protejat, pentru a preveni infectia cu HPV.
Insa, controalele periodice la medicul specialist nu trebuie sa lipseasca pentru o monitorizare foarte atenta a sanatatii.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.