Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele creierului uman
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele "tineretei fara batranete" in Roma Antica
1.521 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
  Secretele unui metabolism rapid si sanatos
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr. Gheorghe Cerin: Putem sa traim 100 de ani
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coaja de lamaie vindeca durerile de articulatii.
416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele sucului de rosii
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  VINULUI FIERT
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  VINULUI FIERT
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frunzele de morcov
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele periutei de dinti
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Secretele cronobiologiei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.03.2018  Adauga la favorite 642 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Te-ai intrebat vreodata de ce in anumite momente ale zilei te simti plina de energie si bine dispusa, pe cand in altele esti epuizata, lipsita de chef si cu mintea golita? Orologiul intern este de vina. El dicteaza, in cursul unei zile, suisurile si coborasurile capacitatilor fizice si mentale. Potrivit femeia.ro, cronobiologia, stiinta care studiaza ritmurile noastre biologice, ne explica toate aceste reactii.

Corpul e reglat ca un orologiu

Pe parcursul a 24 de ore, functiile organismului (digestie, temperatura, secretii hormonale, tensiune, forta musculara, vigilenta, memorie, respiratie etc.) fluctueaza, astfel incat exista momente in care acestea ating cote minime, dar si momente in care ating cote maxime. Asta, datorita orologiului biologic intern cu care e inzestrat fiecare dintre noi si care, prin intermediul neurohormonilor, programeaza si guverneaza toate functiile corpului. Acest mecanism intern bine „uns“ este, de fapt, un grup de neuroni situat in spatele ochilor, sensibil la alternanta lumina-intuneric si care e legat de epifiza, glanda endocrina ce produce melatonina, hormonul somnului.

Din pacate, multi dintre noi adoptam un stil de viata haotic, agitat, care obliga organismul sa functioneze impotriva ritmului biologic natural, innascut. Consecinta? Stres, oboseala, insomnie, tulburari de concentrare si atentie, proasta dispozitie. Pe termen lung, desincronizarea ritmurilor biologice creste de patru ori riscul de cancer, depresie, maladii cardiovasculare.

Secretul pentru a-ti pastra sanatatea si vitalitatea este sa inveti sa-ti respecti orologiul intern si sa-ti organizezi ziua in armonie cu el. Iata cum ar trebui sa se deruleze o zi ideala.

Dimineata, grabeste-te incet

Intre 7.00 si 8.00. Urca nivelul cortizolului si adrenalinei, cresc ritmul cardiac si tensiunea arteriala. E ora la care deschidem ochii. Tot acum, hormonii si enzimele sunt pregatite sa metabolizeze rapid glucidele si grasimile, asa ca poti lua un mic dejun copios, intrucat caloriile se transforma in energie, nu in depozite de grasimi! In meniu: ceai sau cafea, fructe, paine integrala, cereale neindulcite, cascaval, branza, iaurt, jambon, oua (evident, nu toate aceste bunatati la o masa!).

Intre 8.00 si 10.00. Lasi copiii la scoala sau gradinita, ajungi la birou, iti savurezi cafeaua, palavragesti cu colegii. E inutil sa ataci dosarele grele sau sa intri in sedinte: corpul nu e complet „incalzit“, dar te poti ocupa de sarcinile marunte si planificari (intalniri, e-mailuri, telefoane).

Intre orele 10.00 si 12.00. Corpul a asimilat micul dejun, temperatura isi atinge varful, vigilenta e crescuta: rezolva chestiunile importante de la serviciu! Memoria de scurta durata e excelenta. Iti vei aminti usor dupa-amiaza un text memorat acum, dar il vei uita pana maine. Ca sa retii informatiile pentru mai multa vreme, invata la pranz ori seara, inainte de culcare. Ai interviu pentru un job? Potrivit cronobiologiei, momentul ideal e ora 10.00, cand vigilenta si motivatia ating potentialul maxim.

La pranz, o pauza binemeritata

Intre 12.30 si 14.00, micul dejun e departe, rezervele de energie au scazut. E ora pranzului. Ca sa respecti ritmul natural al insulinei si sucurilor digestive, ar fi bine sa mananci mai putine glucide (paine, cereale, cartofi) si mai multe proteine (peste, carne slaba, soia), insotite de salata sau legume si o portie mica de feculente (fasole, mazare, linte), un fruct.



Dupa-amiaza energia fluctueaza

Intre 14.00 si 16.00 scade cortizolul, dar si vigilenta, concentrarea si performantele fizice. Suntem cu energia la pamant. Mintea si trupul nu ne asculta. Evita sa stabilesti intalniri la aceasta ora! Daca e posibil, odihneste-te 20-30 de minute sau ocupa-te de ceva usor: fa ordine pe birou, da telefoane.

Intre 16.00 si 18.00 te bucuri din nou de o buna eficienta intelectuala (glicemia ajunge la valori normale si creste temperatura corpului). Profita ca sa-ti rezolvi ultimele treburi la serviciu sau sa inveti. E momentul optim sa faci sport daca vrei, fiindca forma fizica e de top, iar coordonarea dintre muschi si creier – una excelenta.

Seara, revenirea la calm

Intre 18.30 si 21.00. temperatura incepe sa scada pentru a pregati corpul de somn. Momentul optim pentru cina este intre 18.30 si 20.00, cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare, ca sa nu influenteze calitatea somnului. Masa trebuie sa fie usoara. Seara se secreta mai putine sucuri gastrice si biliare, deci evita grasimile. In meniu: legume usoare, supa, salata, fructe, carne alba, peste.

Intre 21.00 si 22.00 mintea si trupul se relaxeaza. E vremea pentru o distractie sau un paharel cu vin.

Intre 22.00 si 23.30. tensiunea arteriala scade, temperatura la fel, iar melatonina, hormonul somnului, incepe sa creasca, ajungand la nivelul maxim in mijlocul noptii. O ultima si tandra dezmierdare cu partenerul? Un excelent preludiu pentru o noapte odihnitoare. A face dragoste favorizeaza secretia endorfinelor, hormonii fericirii.

Cronobiologia si tratamentele medicale

In jurul orei 15.00, sensibilitatea la durere e minima, deci e perioada potrivita sa suporti un tratament stomatologic sau o mica interventie chirurgicala, sa te epilezi etc. Anestezia facuta pe la ora 15.00 dureaza mai mult.

Antiinflamatoarele (aspirina, ibuprofen) actioneaza mai eficient daca sunt administrate dupa-amiaza, nu dimineata!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.