Serviciile in asistenta medicala primara sunt asigurate de catre medicii de familie, care pot oferi persoanelor neasigurate asistenta de specialitate pentru urgente sau consultatii periodice.
Persoanele care au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate pot sa beneficieze de o gama mult mai larga de servicii, in cadrul pachetului de baza.
Medicii de familie pot sa acorde si consultatii la domiciliu (42 pe luna, cu cel mult trei consultatii pe zi), insa doar persoanelor de pe lista proprie, in cazul asiguratilor nedeplasabili, cu boli cronice/un episod acut ce nu permite deplasarea, copiilor de maximum un an, minorilor cu boli infectocontagioase si lauzelor.
Spirometrie pentru monitorizarea astmului bronsic si bolii cronice respiratorii obstructive (BPOC) la pacientii cu diagnostic confirmat (numai de catre medicii care au obtinut competenta confirmata prin ordin al ministrului sanatatii).
Noi atributii si obligatii ale medicilor de familie in anul 2018
1) Masurare continua a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (efectuare si interpretare Holter TA) pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.
2) Completare si eliberare a fisei medicale sintetice necesara copiilor cu dizabilitati pentru incadrarea si reevaluarea in grad de handicap;
AICI cele mai bune OFERTE si PRETURI!
3) Completare si eliberare a adeverintei pentru incadrarea in munca a somerilor beneficiari ai pachetului de baza.
4) Totodata, medicii de familie vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infectiei cu virusii hepatitelor cronice B si C pentru toate categoriile de asigurati (in prezent pot fi recomandate numai pentru gravide si contactii cazurilor diagnosticate).
5) Diagnosticul precoce al tumorilor mamare si al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc si a hipertensiunii arteriale esentiale sunt servicii medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate in ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondul aferent asistentei medicale spitalicesti.
Tot in ambulatoriu, in baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultatii de ingrijiri paliative de medicii cu competenta/atestat in specialitate (4 consultatii/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de doua pe luna), in cadrul carora se pot recomanda:
ingrijiri paliative la domiciliu,
analize si investigatii medicale,
medicamente si servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice etc.).
Pachetul de servicii de ingrijiri paliative la domiciliu a fost revizuit in totalitate, introducandu-se servicii noi asigurate de echipe multidisciplinare (medic, asistent, psiholog, kinetoterapeut).
Persoanele asigurate pot sa ceara, de asemenea, servicii medicale aditionale la cabinetele medicilor de familie (EKG si ecografie generala, acolo unde este posibil), activitati de suport (eliberarea de documente pentru concediu medical, bilete de trimitere, prescriptii medicale, acte medicale pentru copii si certificate de deces