Faimosul poet Ovidiu a fost exilat la ordinul imparatului Augustus in anul 8 dupa Hristos, pe coasta Marii Negre, in portul Tomis. El a murit pe teritoriul actual al Romaniei, numeroasele sale solicitari de a revedea tara natala fiind ignorate.
Motivul exilarii este unul dintre cele mai mari mistere ale literaturii antice, scrie The Telegraph, insa unii istorici au spus ca ar fi vorba despre un adulter cu o nepoata a imparatului Augustus, la randul ei izgonita in aceeasi perioada.
Acum, dupa mai bine de 2000 de ani, consiliul local din Roma a aprobat, in unanimitate, motiunea pentru a „repara prejudiciul si suferinta" suferite de poet, considerat unul dintre cei trei mari ai literaturii latine, alaturi de Virgiliu si Horatiu.
In Dacia, Ovidiu a fost rapid adoptat de localnici si a scris operele „Tristele" si „Ponticele", considerate de critici o „prezentare clinica" a exilului si a efectelor lui asupra moralului, talentelor si psihologiei omului.
Nu este prima oara cand autoritatile din Italia iau o astfel de decizie. In 2008, Primaria Florenta a realizat un demers identic in cazul poetului Dante Alighieri, exilat in secolul al XIV-lea.