Regizat de Enrico Parenti si Thomas Fazi, acest film documentar, castigator al multor premii, vorbeste despre reteaua globala de baze militare americane si impactul pe care acestea il au asupra populatiilor locale, dar si despre complexul militar-industrial din spatele lor.
Chiar si dupa Razboiul Rece, 250.000 de militari din armata SUA inca stationeaza in peste 700 de baze militare, in cel putin 40 de tari din intreaga lume, iar numarul lor este in continua crestere. Un exemplu concret in acest sens: ultimul buget militar al administratiei Bush se ridica la peste 650 de miliarde de dolari.
Barack Obama a sporit cheltuielile militare cu 30 de miliarde de dolari imediat dupa preluarea mandatului. Pana astazi, regiuni intregi au fost depopulate sau chiar expropriate daca Pentagonul a considerat ca prezenta militarilor americani in zona este necesara: in Italia sau in Orientul Mijlociu. Definitia traditionala a imperiului este posesia de colonii.
Baza imperiului american este, insa, vasta sa retea de baze militare. Daca mai demult erau folosite ca simple unitati de aprovizionare in perioade de conflict, acum pare ca interventiile militare ale SUA au ca scop instalarea unei prezente militare post-conflict.