Colecistectomia laparoscopica se practica sub anestezie generala. Pielea abdomenului este aseptizata. Chirurgul face o mica incizie de 10-12 mm. aproape de ombilic. In cavitatea abdominala este injectat dioxid de carbon (CO2), pentru a crea „camera de lucru". Acest fapt faciliteaza observarea organelor interne cu laparoscopul, un sistem video introdus in abdomen.
Chirurgul priveste imaginile pe un monitor conectat la laparoscop.
Sub control video se fac alte 3 incizii de dimensiuni mici, pentru a introduce trocare si instrumente de lucru in cavitatea abdominala. Chirurgul vede si manevreaza capetele acestor instrumente si efectueaza astfel procedurile propuse. La terminarea procedurii, CO2 este exuflat, instrumentele sunt extrase, se cos inciziile cutanate si se lipesc pansamente.
Dupa colecistectomia laparoscopica ati putea simti o mica durere in jurul inciziilor. Este posibil sa aveti unele dureri la nivelul umerilor – acest lucru este cauzat de CO2 care a fost insuflat in interiorul abdomenului si care poate irita diafragmul, ce are aceeasi sursa de inervatie ca si umarul. Aceasta durere trece repede. Durata de timp pentru recuperare si reintegrare sociala este in medie de 5-7 zile, cu indicatia la externare de a respecta regim dietetic sarac in grasimi.
Rezumand raspunsul la intrebarea din titlu, putem concluziona urmatoarele:
litiaza veziculara se vindeca numai prin tratament chirurgical, prin extirparea veziculei biliare;
din moment ce tot se va ajunge la o operatie, este mult mai putin riscant daca interventia chirurgicala se face intr-un stadiu in care boala nu s-a complicat;
chirurgia laparoscopica este optiunea terapeutica cea mai buna la ora actuala.