Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Charles Edouard Delort
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean-Francois Millet
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PIERRE BONNARD pictor de culoare si emotie
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierre Bonnard
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Giraud
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean-Pierre Augier
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cortes Edouard Leon
1.495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Le bar aux Folies-Bergere, de Edouard Manet
945 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Gabriel Domergue
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moment coregrafic -Cornel Patrichi si Alexandru Bocanet
1.522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Jean-Edouard Vuillard

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.01.2018  Adauga la favorite 1.531 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Edouard Vuillard s-a nascut la 11 noiembrie 1868 la Cuiseaux, langa Lyon. Tatal sau, Joseph-Honore Vuillard, a fost ofiter in armata franceza, mai tarziu perceptor de impozite. Mama sa era proprietara unui magazin de lenjerie din Paris. Edouard frecventeaza cursurile liceului Condorcet, unde este coleg cu viitorul pictor Maurice Denis. In 1885, paraseste liceul si intra - impreuna cu prietenul sau apropiat Ker-Xavier Roussel - in atelierul pictorului Diogene Maillart, unde ia lectii de desen artistic. Vuillard incepe deasemenea sa frecventeze muzeul Louvre si se decide sa se consacre unei cariere artistice. Ii admira pe pictorii olandezi Rembrandt si Vemeer, dintre italieni pe Rafael si pe Titian. Este fascinat de opera lui Chardin pentru linistea carese revarsa din picturile sale.

In luna martie 1886, se inscrie in Academia Julian in clasa profesorului Tony Robert-Feury, iar in iunie 1997 este admis la Academia de Arte Frumoase din Paris in atelierul profesorului Jean-Leon Gerome. Il intereseaza pictarea tablourilor cu naturi moarte realiste si interioarele domestice. Mai tarziu, Vuillard va picta deasemenea peisaje sub forma de mari panouri decorative.





In 1889, Maurice Denis il convinge sa se asocieze unui grup de artisti dizidenti din Academia Julian, care realizeaza opere impregnate de simbolism si spiritualitate, grup care se autoproclama confreria "Les Nabis". Paul Serusier dezvolta in cadrul grupului metoda "sintetista", care se bazeaza pe memorie si imaginatie in detrimentul observatiei directe. Vuillard se simte mai apropiat de Pierre Bonnard si considera creatia lui Denis si pe cea a lui Serusier prea teoretice, experimenteaza totusi la randul sau catre anul 1890 metoda sintetisa, de care se distanteaza cu timpul, revenind dupa o perioada de nesiguranta la propriul stil de reproducere realista a celor vazute.

In 1891 isi organizeaza prima expozitie individuala in salile clubului "La Revue Blanche". Ia parte la miscarea teatrala de avangarda si realizeaza numeroase decoruri pentru reprezentattiile de teatru. Executa si panouri murale pentru familiile Nathanson, Dr. Vasquez si pentru printesa Martha Bibescu. Intre 1912 si 1913 decoreaza holul teatrului "Champs Elysees". Executa picturi pentru "Palais de Chaillot" si pentru un palat din Geneva (1938). In 1938 este ales membru in " Academie des Beaux-Arts".

Edouard Vuillard moare la 21 iunie 1940 la La Baule. Este inhumat la Paris, in cimitirul Batignolles. Arta sa, dominata de o nota intimista - "de la petite musique", cum o caracteriza el insusi - are un farmec, o prospetime si o eleganta care impresioneaza si astazi.


Membrii gruparii Nabis experimentau noi tehnici plastice. In opera sa, Vuillard concretizeaza teoriile despre pictura, despre autonomia formei decorative, expuse de nabisti. Influentat de arta japoneza, el practica un desen elegant, sinuos si o tratare bidimensionala a suprafetei, in care predomina motivul decorativ ("Flori pe un camin la Clayes").

Scenele intimiste raman cele mai personale creatii ale sale, pictorul alege interioare in care prezinta viata de toate zilele si care se desfasoara in mediul familial ("Dupa dejun"), aici reusind acea detasare de subiectul-pretext in favoarea unei expresii a formei si culorii pure, desi trebuie sa recunoastem si valoarea portretelor ("Portretul lui Theodore Duret").


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.