Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierre Bonnard
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peder Mork -pictor danez
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Andre MB pictor realist fantastic
461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balthus
1.789 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ben Wohlberg: Evolutia unui pictor abstract
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balthasar Klossowski de Rola
1.920 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kanta Harusaki - pictor japonez contemporan
1.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Liu Mao Shan-pictor chinez
1.901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

PIERRE BONNARD pictor de culoare si emotie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.10.2021  Adauga la favorite 428 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pierre Bonnard s-a nascut la 3 octombrie 1867 in apropierea Parisului, la Fontenay-aux-Roses. Tatal sau fusese functionar superior in Ministerul Apararii Nationale. In 1885, dupa examenul de bacalaureat, Bonnard se inscrie la Facultatea de Drept, pe care o absolva in iulie 1888. Intre timp, inca din 1887, frecventeaza si cursurile Academiei de pictura Julian. Asemenea altor tineri pasionati de pictura din generatia sa, Bonnard cutreiera salile Muzeului Louvre. Cunostintele sale de arta plastica le dobandeste insa in compania prietenilor sai, la Academia Julian, unde ii cunoaste pe Paul Serusier, pe Maurice Denis si pe Edouard Vuillard. Cu totii sunt entuziasmati de operele lui Gauguin, descoperite inainte de a fi avut contact cu arta impresionistilor. In acelasi timp, Bonnard este un admirator al gravurilor japoneze, a caror tehnica are o mare influenta asupra operelor sale.

Pictorul ia parte activa la infiintarea si activitatea miscarii nabis, dar in acelasi timp isi arata independenta: „Nu apartin nici unei scoli, doresc sa creez ceva individual". Desi foarte rezervat, Bonnard ramane fidel prietenilor. Expune cu ei la Salonul Independentilor si publica in Revue Blanche desene si ilustratii. Bonnard este cel care realizeaza, de fapt, dezideratele teoretice ale reprezentantilor gruparii: eliberarea de tirania subiectului si modelului si abordarea picturii prin prisma logicii interne a demersului plastic. Este foarte legat de Edouard Vuillard, prietenie durabila pana la sfarsitul vietii. In 1893 o cunoaste pe Marie Boursin, pe care o numeste Marthe, care ii va servi ca model in multe lucrari. Se vor casatori in 1925.

Incepand cu sfarsitul anilor 1890, face numeroase calatorii in strainatate, deseori in compania lui Vuillard. In august 1896, cei doi pictori calatoresc in Elvetia, unde se intalnesc cu Felix Vallotton. In 1899, impreuna cu un alt membru al gruparii, Ker Xavier Roussel (1867-1944), pleaca la Venetia. In vara anului 1909, Bonnard descopera cu entuziasm luminile puternice ale sudului Frantei. Incepand cu aceasta perioada, artistul este deseori oaspete al acestei regiuni si se naste o prietenie profunda intre el si Matisse, care picteaza in atelierul sau din Nisa. In 1925, Bonnard isi cumpara o vila in oraselul Le Cannet, pe Coasta de Azur, unde in anul 1939 - la inceputul razboiului - se stabileste definitiv. Moare la Le Cannet, pe 23 ianuarie 1947.



Desi opera sa grafica este vasta (afise, ilustratii, litografii, desene) si de o mare prospetime, cu un simt remarcabil al liniei - datorat in mare parte studiului artei japoneze - si al valorilor de contrast alb-negru, Bonnard ramane, in sensul cel mai profund, un pictor si, ca pictor, un colorist. In compozitiile sale functia principala o detine dialogul maselor cromatice, coloritul - in special dupa stabilirea sa in sud - dobandeste acea stralucire ce transcrie lumina ce strabate obiectele. Strain de constrangerile unor formulari teoretice prea riguroase, dar departe de a fi un simplu "instinctiv", pictand cu placere, cu o incredere dezinvolta in senzatie, dublata de constiinta necesitatii compozitiei, Bonnard ramane, alaturi de pictori ca Raoul Dufy si Albert Marquet, unul din cei mai tipici reprezentanti ai picturii dezvoltate la Paris in primii treizeci de ani ai secolului al XX-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.