Cacaoa, utilizata de mii de ani ca tratament natural pentru diverse boli, poate face minuni pentru corpul tau, chiar si atunci cand nu ai probleme de sanatate. Originile boabelor de cafea dateaza inca de pe vremea mayasilor si aztecilor care foloseau fructele pentru a prepara o bautura amaruie care le dadea puteri miraculoase.
Cacaoa nu este doar un ingredient alimentar care sa ofere gust si culoare bauturilor si dulciurilor noastre. Este un izvor de sanatate de care ar trebui sa invatam sa profitam cat mai mult posibil. Fructul ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor boli mortale, cum ar fi cancerul. Epicatecina, un compus din cacao, ajuta la marirea capacitatii de relaxare a vaselor sanguine. Acest flavonol se gaseste si in ceaiul verde, in sucul de grefe si in vinul rosu, toate recomandate pentru prevenirea bolilor de inima.
Mai mult, cacao contine antioxidanti care, luptand impotriva radicalilor liberi, ajuta la mentinerea unui ten tanar odata cu trecerea anilor. Pe langa antioxidantii pe care ii contine, cuprinde si antiinflamatori ajutand astfel la ameliorarea starilor de inflamatie. Ea contine chiar mai multi atioxidanti decat fructele, precum afinele sau coacazele. Din pacate, adaugarea unor ingrediente ca zaharul sau laptele, asa cum se intampla in preparea ciocolatei sau dulciurilor cu cacao, ii va diminua efectele.
Insa, cea mai importanta insusire a boabelor de cacao, si totodata surprinzatoare, este faptul ca beneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atat de mari, incat acesta poate rivaliza cu penicilina si anestezicele. Ingredientul minune “vinovat" de acest lucru este tot epicatecina care poate reduce riscurile de aparitie a unor boli grave precum infarctul sau insuficienta cardiaca.
Cea mai cunoscuta forma de consum a boabelor de cacao este ciocolata. De preferat este sa consumati ciocolata neagra, deoarece este mai “pura" decat restul sortimentelor si, mancata cu masura, ea este un important antidepresiv si alunga oboseala. Totodata, ciocolata neagra lupta impotriva stresului si anxietatii, deoarece contine resurse importante de magneziu, un element important in prevenirea consecintelor negative ale stresului si este capabil sa reduca semnificativ cortizolul plasmatic in sange.
In aceeasi ordine de idei, ciocolata si cacaoa pot proteja organismul impotriva fluctuatiilor de colesterol. Datorita continutului de flavonoide cu proprietati antioxidante, ciocolata poate regla nivelul acestuia. De asemenea, vitamina B3, continuta in ciocolata, reduce colmatarea arterelor