Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Agricultura este stiinta.
303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum i-a socat oportunitatea pe oamenii de stiinta
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.444 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Exmatriculat: Inteligenta nu este permisa
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea de dincolo, din perspectiva oamenilor de stiinta
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cercul perfect: De la Dumnezeu la stiinta si inapoi
633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.491 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  3/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.461 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  2/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  1/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.322 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Stiinta hipnozei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.08.2024  Adauga la favorite 51 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Hipnoza este cunoscuta oamenilor dintotdeauna, fiind folosita in culturi din intreaga lume datorita efectelor sale medicale, indeosebi psihoterapeutice. Dovezile istorice arata ca transele hipnotice erau folosite in India si in China inca din antichitate pentru a reduce durerea in timpul interventiilor chirurgicale. Cu timpul, aceasta practica s-a extins si in Europa, existand documente ce atesta ca in 1794 celebrul povestitor german Jacob Grimm a fost hipnotizat pentru o operatie in care i-a fost extrasa o tumoare.

De-a lungul timpului, hipnoza a fost folosita si in alte scopuri decat cele medicale, precum practicile spirituale si spectacolele ce-si propuneau uimirea si recrearea publicului.

Numeroase teorii elaborate in ultimele secole au incercat sa explice cauzele si mecanismele hipnozei, multe dintre acestea fiind infirmate pe masura ce stiinta a progresat. Din cauza folosirii sale in spectacolele de magie, multa lume asociaza hipnoza cu supranaturalul. Cu toate acestea, cercetarile efectuate in ultima vreme au aratat ca hipnoza poate ajuta pacientii sa gestioneze durerea, stresul si anxietatea, fiind utila totodata in tratarea traumelor si fobiilor.

Ignorata vreme de mai multe decenii de cercetatori din cauza reputatiei „nestiintifice", hipnoza a intrat in ultima vreme in atentia specialistilor in neurostiinte, care o folosesc pentru a descoperi lucruri noi despre mintea umana.

Istoria hipnozei – de la transa vindecatoare la cheie a proceselor mentale

Cercetatori specializati in hipnoza afirma ca aceasta este cea mai veche forma de psihoterapie practicata pe continentul european si chiar pe intreaga planeta.
In toate culturile stravechi, starile de transa erau asociate vindecarii. Samanii tratau prin aceste ceremonii persoanele ce sufereau de diferite afectiuni, alterarea starii obisnuite de constiinta fiind un mecanism folosit in ritualurile de pretutindeni. Cercetarile arata ca ritualurile samanice au jucat un rol in comunitatile umane inca din Paleolitic, in intervalul cuprins intre 50.000 si 30.000 i.e.n. Pentru a atinge aceste stari de transe hipnotice erau folosite diferite ceremonii ritmate, exercitii de respiratie, temple speciale sau substante psihotrope.

Fenomenul a inceput sa fie cercetat stiintific in secolul al XVIII-lea, cand doctorul vienez Franz Anton Mesmer (1734–1815) a inceput sa trateze pacienti cu diverse afectiuni folosind hipnoza. Doctorul ducea pacientii intr-o incapere slab luminata si canta la o muzicuta din sticla pentru a crea o atmosfera deosebita. Pacientii erau „vrajiti" si vindecati de probleme cu ajutorul unui „fluid magnetic" invizibil – cel putin asa pretindea Mesmer. Tratamentele doctorului Mesmer au ajuns atat de cunoscute pe continentul european incat numele sau a dus la aparitia unui nou verb in limba engleza – „to mesmerize" (a vraji).

In cele din urma, teoriile doctorului Mesmer au fost discreditate dupa ce Ludovic al XVI-lea a cerut unui comitet format din cele mai luminate minti ale vremii sa le investigheze. Dupa ce „teoria magnetismului" a fost infirmata, efectele hipnozei au fost atribuite isteriei publicului.

Cu toate acestea, doctorul vienez avea sa intre in istorie drept prima persoana care a aratat ca mintea poate fi manipulata prin sugestie astfel incat sa produca efecte asupra corpului. In ciuda verdictului negativ al comisiei infiintate de Ludovic al XVI-lea, studiile asupra hipnozei aveau sa continue in Franta si in Anglia.



Acest fenomen capatat numele de „hipnoza" in 1842, cand doctorul James Braid, un oftalmolog englez, l-a conceput pornind de la cuvantul din limba greaca pentru „somn". Inainte, fenomenul purta numele de „magnetism", inspirat din ipoteza lansata de doctorul Mesmer. Braid a aratat ca nu este nevoie de un magnet pentru a hipnotiza pacientii, dat fiind ca se pot utiliza in acest scop un obiect stralucitor sau o privire intensa. Ulterior, doctorul francez Liebeault a aratat ca nu este nevoie de un obiect, ci ca sugestia este suficienta pentru a induce hipnoza.

In acelasi timp, hipnoza incepuse sa fie folosita in spectacolele de magie, in care iluzionistii utilizau ceasuri si alte dispozitive pentru a induce starea de hipnoza voluntarilor din public. Totodata, hipnoza incepea sa fie folosita si de chirurgii din India. Deoarece la acea vreme singurele anestezice erau alcoolul si opiul, hipnoza a inceput sa fie folosita pentru operatii, inclusiv pentru amputari. James Esdaile, un chirurg ce profesa in India in jurul anului 1840, a relatat ca rata deceselor postoperatorii scazuse de la 50% la 5% in urma folosirii hipnozei ca anestezic.

Hipnoza a fost data la o parte in lumea medicala dupa descoperirea anestezicelor moderne si pe masura ce psihologia s-a dezvoltat, insa in ultimii ani acest fenomen misterios a intrat tot mai des in atentia cercetatorilor specializati in neurostiinte, fiind considerat una din parghiile ce permit cunoasterea mecanismelor mintii umane


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.