Salbaticia inseamna armonie si echilibru. O zona salbatica e aceea in care procesele naturale se desfasoara firesc: nici viata speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substantial de om sau afectate de activitatile lui. Putine astfel de zone au mai ramas in Europa si de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai gasim specii care altadata impanzeau continentul, doar aici peisajul e inca acela al inceputului de lume. Sud-vestul Romaniei este una dintre putinele astfel de zone din Europa.
Filmul urmareste sa scoata in evidenta importanta conservarii salbaticiei pentru comunitatile locale punand accent pe activitatile bazate pe folosirea resurselor naturale care pot sa genereze beneficii economice in mod sustenabil.
Sunt urmarite promovarea obiectivelor naturale, potentialul turistic si obiceiurile locale, dar si elemente specifice de biodiveristate si specii cheie care reflecta caracterul de salbaticie al locurilor.
Desi sunt surprinse 6 arii protejate distincte in Carpatii din sud-vestul Romaniei (4 Parcuri Nationale, 1 Parc Natural si un Sit Natura 2000), este prezintat caracterul compact al zonei salbatice si potentialul acesteia de conectivitate.
Film realizat in cadrul proiectului „Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni" e cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei acordat prin Contributia Elvetiana la Uniunea Europeana extinsa. Titlul original al proiectului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives".