Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Janis Joplin -biografie
964 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .Viata Sophei Loren la aproape 90 ani
118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie – Maria Tanase (1)
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Josephine de Beauharnais
900 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Christina Aguilera-biografie
644 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Aretha Franklin
662 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Krishnapyar-Portretul unei artiste veritabile
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Whitney Houston
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boney M si istoria formatiei
3.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Josephine Baker, spioana cantareata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.08.2017  Adauga la favorite 899 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
AcasaIstorie Ascunsa
Frumusete letala: 5 femei care au fost spioni celebri 22 august 2017 Istorie ascunsa Niciun comentariu


Inteligente, frumoase si seducatoare, au avut curajul sa faca ceva ce putini oameni indraznesc: spionaj. Intr-o lume dominata de barbati, aceste femei indraznete au ajuns spioni celebri si au intrat in istorie pentru eternitate. Faptele lor au influentat mersul evenimentelor si au facut furori in lumea intreaga.

Unele au fost decorate, altele prinse si condamnate, dar toate au ceva in comun: vointa de fier si mult, mult sange rece. Iti prezentam povestile fascinante ale celor mai celebre femei-spion din istorie. Pentru ca este arhicunoscuta, am decis s-o excludem din acest articol pe faimoasa Mata Hari.

1. Nancy Wake, ucigasa cu sange rece

spioni celebri nancy wake

Membra faimoasa a Rezistentei Franceze din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Nancy Wake a fost una dintre cele mai decorate femei din razboi. Poreclita de Gestapo „Soarecele Alb", Nancy Wake isi merita cu varf si indesat locul pe lista de spioni celebri.

S-a nascut in Noua Zeelanda, pe 30 august 1912, si s-a mutat in Franta in 1939, dupa ce s-a casatorit cu un industrias. Cand Germania a invadat Franta, Wake se afla la Marsilia. Dupa capitularea Frantei, in 1940, a devenit curier pentru Rezistenta.

Extrem de abila, tanara a reusit de fiecare data sa pacaleasca vigilenta germanilor. De aceea, Gestapo a poreclit-o „Soarecele Alb". De altfel, Wake a fost inclusa pe lista celor mai cautate persoane din Franta, iar pe capul ei a fost pusa o recompensa de 5 milioane de franci.

Pana la urma, reteaua ei a fost tradata, iar Wake a decis sa paraseasca Marsilia. Nu insa si sotul ei, Henri Fiocca. Ulterior, Fiocca a fost capturat, torturat si executat de Gestapo. Nancy Wake a reusit pana la urma sa ajunga in Marea Britanie, unde s-a inrolat in serviciul secret Special Operations Executive (SOE).






Apoi, a fost parasuata in Franta, la Auvergne, unde a ajutat la inarmarea trupelor Rezistentei. A contribuit la atacurile asupra trupelor SS, facand 1.400 de victime. Wake era foarte aprecita de camarazii ei, in special pentru faptul ca a ucis un soldat SS cu mainile goale, pentru a-l impiedica sa dea alarma.

Intr-un interviu din 1990, Wake a povestit intamplarea:

„La SOE ne invatasera o lovitura mortala cu latul palmei, iar eu am exersat-o indelung. Dar am folosit-o o singura data si mi-a reusit. Am fost foarte surprinsa", a spus Wake.

2. Ethel Rosenberg, vanzatoare de secrete nucleare americane

spioni celebri ethen rosenberg

Ethel Rosenberg (nascuta Greenglass) a vazut lumina zilei la 25 septembrie 1915, la New York. Desi si-a dorit o cariera ca actrita si cantareata, Ethel s-a angajat ca secretara la o companie de transport naval. Aceasta decizie avea s-o indrepte spre un destin neasteptat de aventuros, care avea sa sfarseasca rau.

In timp ce lucra la compania de transport, Ethel s-a implicat tot mai mult in activitati sindicale si s-a inscris in Liga Tinerilor Comunisti. Acolo l-a cunoscut pe Julius Rosenberg, cu care s-a casatorit in 1939. La acea vreme, nu avea de unde sa stie ca amandoi vor deveni spioni celebri.

In 1942, Ethel Rosenberg si sotul ei au fost recrutati de NKVD, serviciul de informatii rus. Timp de aproape un deceniu, cei doi au spionat in favoarea Uniunii Sovietice. Le-au transmis rusilor schite ale bombelor nucleare americane si informatii si documente secrete despre radarele, sonarele si motoarele de avioane ale americanilor.






Ethel a reusit sa-l convinga si pe fratele ei, David Greenglass, sa se alature retelei de spioni celebri. Aceasta recrutare avea sa se dovedeasca fatala. In iunie 1950, David Greenglass a fost arestat de FBI, iar la interogatoriu a marturisit totul.

Astfel, Ethel si Julius Rosenberg au fost arestati si condamnati la pedeapsa cu moartea. Au fost executati pe scaunul electric, pe 19 iunie 1953. Au fost singurii civili americani executati pentru activitati de spionaj in timpul Razboiului Rece.

3. Spioni celebri: Anna Chapman, frumusetea cu par de foc

spioni celebri anna chapman

Anna Chapman a fost arestata in SUA, in 2010, impreuna cu alte noua persoane, pentru activitati de spionaj. Cu totii faceau parte dintr-o retea de agenti rusi sub acoperire, al caror scop era sa se infiltreze in cercurile sociale si politice inalte.

Absolventa de studii economice, cu un IQ de 162 de puncte, Anna Chapman s-a nascut la Volgograd, in Rusia. Anna a fost familiarizata cu spionajul inca de mica, deoarece tatal ei facea parte din KGB.

In 2001, s-a casatorit cu britanicul Alex Chapman, obtinand cetatenia britanica. Mariajul celor doi n-a durat prea mult, iar in 2008, dupa divort, Anna s-a mutat in New York, SUA. Chapman si-a infiintat propria companie imobiliara, PropertyFinder Ltd.

In timpul zilei muncea, iar noaptea frecventa cele mai de fite restaurante si cluburi din Manhattan. Misiunea ei era sa transmita Kremlinului informatii despre oamenii de afaceri si celebritatile americane. Datorita frumusetii, stilului seducator si hainelor sexy, Chapman a devenit o adevarata femeie fatala in lumea spionajului.






In 2010, in urma unei inscenari, Anna Chapman a fost arestata de FBI, care era pe urmele ei de ceva vreme. Dupa ce s-a sfatuit cu tatal ei, tanara si-a predat pasaportul politiei americane si a fost arestata, judecata si deportata in Rusia in cadrul unui schimb de spioni.

Dupa intoarcerea in Rusia, Anna si-a pastrat stilul de viata monden si a aparut chiar si pe coperta revistei Maxim. Despre anii petrecuti in SUA, Anna a declarat: „Au fost cele mai frumoase vremuri, dar si cele mai groaznice".

4. Josephine Baker, spioana cantareata

spioni celebrei J baker

Cand vorbim despre spioni celebri, n-o putem uita pe Josephine Baker. Nascuta in SUA pe 3 iunie 1906, Baker si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Franta. Cantareata si dansatoare talentata, Baker nu s-a rezumat doar la cariera artistica.

In 1939, a fost recrutata de Rezistenta Franceza si a activat ca spion impotriva Germaniei. Tocmai faptul ca era faimoasa a facut-o un spion atat de eficient. In timpul turneelor prin Europa, Baker transporta cu ea cantitati uriase de partituri. Vamesii nu si-au dat seama niciodata ca, de fapt, majoritatea partiturilor contineau informatii secrete, scrise cu cerneala invizibila.

Nimeni nu s-a gandit sa inspecteze cu atentie bagajele divei, asa ca Baker a reusit sa scoata din tara o multitudine de informatii vitale. Uneori, ea reusea sa strecoare inclusiv fotografii ale instalatiilor militare germane, ascunzandu-le in lenjeria intima.

Pentru eforturile sale, Baker a fost avansata la gradul de locotenent al Fortele Aeriene Franceze Libere. La finalul razboiului, ea a fost decorata de statul francez cu Crucea de Razboi si Medalia Rezistentei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.