Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Recurs la istorie: Marile invazii barbare
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Basarabia, intre Romania si Rusia
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatori straini prin Tarile romane
1.068 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la Istorie : Iuliu Maniu, destinul unei vieti
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Din culisele asasinarii lui I.G. Duca
1.174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Ioan Cuza -intre greseala si fapta
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari Romani: Alexandru Ioan Cuza
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Palatul Sutu
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Recurs la istorie: A fost Cuza Voda francmason? (II)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.07.2017  Adauga la favorite 964 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
MERITUL LUI CUZA: DEZINTERESAT
Evenimentul a fost in atentia politicienilor epocii. A insufletit iarmaroacele si carciumile satesti din Moldova si Muntenia. Discutii si certuri s-au iscat in saloanele protipendadei iesene si bucurestene. Fara afise electorale si presa de masa - nici macar megafoane sau turnee de candidat ! - e greu sa-ti inchipui cum invrajbitii liberali, conservatori si radicali din amandoua Principatele Romanesti au cazut de acord asupra novicelui Cuza in politica.

In cadrele electorale de azi, portretul lui Cuza pare o capodopera a genului suprarealist. "Alexandru Ioan Cuza a fost ales tocmai pentru ca nu voia sa fie ales, povesteste istoricul. In conceptia electorilor trebuia adus un principe strain iar Cuza fiind dezinteresat a fost apreciat ca potrivit sa renunte la tron in momentul potrivit. Era un om simpatic, onest, frecventa saloane, juca si carti... Placea femeilor. Si ele ii placeau lui. Dupa avere era un om asezat, nu avea nevoie de domnie. Facuse la Paris ceva drept, ceva medicina. Toti tinerii romani plecati la studii in strainatate faceau asa - invatau de toate pentru toti. Cu rare exceptii, nu s-au intors cu diplome. Dar erau pregatiti cu ce trebuia sa fie un ministru modern."


IN ASTEPTAREA PRINTULUI STRAIN
Printr-un concurs de imprejurari s-a produs miracolul Unirii. In adunarile de la Iasi si Bucuresti fusesera alesi doar candidatii ce se pronuntasera pentru "innoire". Daca asupra lui Cuza, consensul electorilor moldoveni a fost unanim, muntenii nu s-au inteles deloc. Insasi tabara conservatorilor era scindata in optiuni diferite. Imprejurul cladirii din Dealul Mitropoliei unde dezbateau electorii se adunasera circa 40000 de oameni. O multime imensa pentru acea vreme - cam o treime din populatia Bucurestiului, precizeaza academicianul Dan Berindei. Mobilizati de radicali, dupa ce strabatusera nametii spre Bucuresti, taranii din satele dimprejur au dormit trei nopti in cojoace. Sub presiunea multimii ce astepta rezultatul, a aparut si solutia de consens intre electorii munteni - dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza cu nesperat de apropiata finalitate a unirii.

"Intelegerea aceea a iesit din necesitatea de a fi evitat un razboi civil, precizeaza academicianul Dan Berindei. "In asteptarea printului strain" solutia Cuza, aparuta in noaptea de 23 spre 24 ianuarie, a fost o punte. Atmosfera era supraincalzita si printre cei care nu aveau drept de vot. O atmosfera de 22 decembrie 1989 a fost timp de cinci-sase ani in Principate. Unirea a avut o priza mare. Toti vedeau in ea o cheie. A fost ca aderarea la Uniunea Europeana. Era o natiune - si nu o populatie - care s-a implicat la varf intre anii 1857- 1962. Prin Cuza s-a ajuns la reforma si modernizare."


PRIN ARHIVELE MASONILOR
"Povestea meritelor francmasoneriei in alegerea din 24 ianuarie e putin povestea cu cocosul rosu, glumeste istoricul. Teza ca Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Principatelor Romane fiind venerabilul Lojii «Steaua Dunarii» nu tine. Intai pentru ca la Bucuresti, loja aceea era frantuzeasca. Alcatuita din componenti ai Consulatului Frantei la Bucuresti, profesori si negustori francezi... nu erau romani in ea. De altfel, Cuza n-a facut parte niciodata din acea loja. Mai tarziu, «Steaua Dunarii» s-a transformat in «Inteleptii din Heliopolis» si i-a strans pe toti oponentii lui Cuza care au pregatit rasturnarea lui. O loja care-si rastoarna un frate... ar fi ciudat. La Paris sunt arhivele a 400 de loji masonice iar eu am cercetat dosarele a 80. I-am gasit pe Rosetti, pe Bratianu, pe multi dintre pasoptisti. Pe Cuza, inca nu. Caci nu-i exclus sa fi fost si Cuza mason. Dar povestea cu venerabilul lojii «Steaua Dunarii» e sigur facatura. Aproape toti pasoptistii au fost legati insa de francmasonerie. Aici au invatat regulile democratiei si au stabilit relatii utile pentru toata viata. Pentru ei si pentru tara. Relatiile cu masonii s-au dovedit utile si Unirii din 1918. La Conferinta de Pace din 1919, Alexandru Vaida-Voevod (intai seful delegatiei Transilvaniei, apoi al delegatiei Romaniei si prim-ministru dupa retragerea lui Bratianu) si-a dat seama ca are nevoie de sprijin mason. S-a sfatuit cu Ionel Bratianu, apoi cu Maniu. Cu dezlegarea lor, a luat legatura cu Loja «Ernest Renan» alcatuita in principal din jurnalisti. Nu intamplator a ales-o. A intrat in ea cu toata delegatia transilvana si cu Ion Pillat, omul de legatura si nepotul lui Bratianu. Intalnirile lor cu jurnalisti organizate prin venerabilul lojii au facut lobby Romaniei Mari".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.