In Valcea de Vest, pe firul Oltetului, inspre Livezi, cum cobori dinspre Zatreni, istoria a asternut, in mod nedrept, valul uitarii peste faptele unui puternic neam boieresc din Oltenia, pe care hrisoavele il consemneaza in mai toate momentele trecutului istoric, inca de la intemeierea statului medieval romanesc.
De puternicul neam al boierilor Paraieni se leaga fapte de arme, zidirea de lacasuri sfinte sau povesti fascinante, cum ar fi legenda comorii blestemate sau inelul cu insemnul voievodal 'IO', descoperit in mormantul lui Tudoran de la Aninoasa.
'Paraienii au fost un puternic neam de boieri vlastelini, neinfricati, intelepti si filotimi, care au avut proprietati in Olt, Dolj, Gorj si Valcea, au detinut cele mai inalte dregatorii la curtile voievodale si chiar au intrat in relatie de rudenie cu domnitorii tarii. Ei nu sunt cu nimic mai prejos fata de alte familii boieresti, precum Craiovestii, Rudenii, Slavitestii, Lahovarestii, Plesoienii sau Otetelisenii. Ca simbol heraldic, si-au ales ca sa le impodobeasca blazonul familiei lor, leul, care reprezinta curajul, forta si ferocitatea. Hrisoavele si cronica tarii vorbesc despre Danciu Zamona, detinatorul mosiei Paraienilor de la Livezi in anul 1434, despre Banul Hamza Paraianul de la anul 1600, Stanciu Postelnicul si Danciu Paraianu. Putini mai stiu astazi ca neamul acesta a dat mari personalitati culturii romanesti: Gheorghe Tatarescu, Alexandru Macedonski, George Toparceanu, Alexandru Mitru, Bogdan Amaru, general Barbu Paraianu, Teofil Paraian si altii', a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Florin Epure, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Valcea.